Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

PÄÄKIRJOITUS kurinpitoa

Lukuaika: < 1 minuutti

PÄÄKIRJOITUS kurinpitoa

Puhelin soi toimituksen illassa. Toisessa päässä on kiukkuinen sosiaalityöntekijä.

Puhelin soi toimituksen illassa. Toisessa päässä on kiukkuinen sosiaalityöntekijä. Hän on juuri lukenut Voiman jutun tarrataiteilijoiden pidätyksestä. Jossakin helvetin mäellä, käyttökelvottomalla maalla, missä vain tuuli suhisee, on joku alaikäinen poika pidätetty graffitin teosta vanhaan seinämän jäänteeseen. Helsingin rakennusvirasto halusi pojan raastupaan, sosiaaliviraston tyyppi halusi sovitella. Töhry mikä töhry. Juttu meni oikeuteen ja tuomio tuli. Sosiaalityöntekijää otti päähän.

Voiman haastattelema rakennusviraston virkamies ei halunnut esiintyä omalla nimellään, koska pelkäsi turvallisuutensa puolesta. Onko Helsingin kaupungin Stop töhryille -hanke enää kaupungin hallinnassa, jos virkamiehet eivät uskalla tulla julkisuuteen kertomaan, mistä projektissa on kyse? Kiinteistöjen kunnossapito ja siivous kuuluvat rakennusviraston toimialaan, eivät kurinpitokysymykset, sosiaali- tai nuorisopolitiikka, lainrikkojien jahtaamisesta puhumattakaan. Sosiaalityöntekijää hirvittää rahojen haaskaus ja nuorten kriminalisointi.

Mikä on Voiman motiivi seurata tätä keskustelua? Kysehän on rikollisesta toiminnasta. Ei toisen omaisuutta saa sotkea. Tässä lehdessä kerromme myös espanjalaisen Yomango-liikkeen aktivisteista, jotka kääntävät tavaraa kaupoista. Varastavat. Ja sanovat, että tämä on nykyisen kapitalismin kritiikkiä. Eihän toisten tavaroita saa varastaa. Keskustelu vapaasta kaupun kitilasta on muuttunut symboliseksi kädenväännöksi, jossa etsitään kurinpitopolitiikan ja vapauden rajoja. Vaikka närkästynyt lukija ei hyväksyisi näitä laittomia toimia, niiden seuraaminen poliittisestikin latautuneina tekoina on perusteltua.

Ruotsalaiset ovat kieltämässä seksuaalisesti loukkaavan mainonnan katukuvasta. Myös Helsingin kaupunki on tehnyt ainakin periaatteessa vastaavan päätöksen. Raha kuitenkin pyhittää. Kuluttamiseen kiihottaminen ei olekaan rikos?

Kimmo Jylhämö