Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

kaupasta himpun eettisempää

Lukuaika: < 1 minuutti

kaupasta himpun eettisempää

Lisää tietoa tavaroiden valmistusoloista.

Suomen suurimmat kauppaketjut lähtevät mukaan uuteen sosiaalisen laadunvalvonnan BSCI-järjestelmään. Tavarantoimittajien työolojen parantamiseen tähtäävä järjestelmä lisää suomalaisten mahdollisuuksia saada tietoa tuotteiden alkuperästä ja tuotantotavasta.

Periaatteessa tämä tarkoittaa askeleen verran reilumpaa kauppaa myös isossa mittakaavassa eli marketeissa ja massatuotteissa.

Stockmann, Kesko ja S-ryhmän hankintayhtiö Intrade Partners kertoivat luopuvansa kalliiksi ja hankalaksi osoittautuneen SA 8000 -järjestelmän tavoittelusta toistaiseksi.

Sen sijaan ne siirtyvät ensi vuoden alusta elinkeinoelämän omaan Business Social Compliance Initiative -järjestelmään BSCI.

Vaikka BSCI- ja SA 8000-sertifikaatit parantavatkin tavarantoimittajien työolojen valvontaa, ne eivät tarkoita samaa kuin reilukauppa.

Keskon pitkään edistämä sertifikaatti SA 8000 olisi ollut kolmannen maailman työntekijöiden kannalta hyvä, mutta käytännössä paikalliset tehtaanjohtajat eivät ole suostuneet hankkimaan sitä.

SA 8000 edellyttää kunnollisten työolojen lisäksi erityistä johtamisjärjestelmää ja kalliiden tarkastusten teettämistä. Sertifikaatti maksaa tuhannen työntekijän tehtaalle noin 10 000–15 000 dollaria vuodessa.

Suurten suomalaisketjujen uusi valinta BSCI maksaa tällaiselle tehtaalle vain noin 1 000–6 000 dollaria ja vaatii paljon vähemmän paperisotaa, mutta perustuu samoille Kansainvälisen työjärjestön ILO:n määrittelemille työelämän perusoikeuksille kuin SA 8000.

Paperilla kaikki on hyvin, mutta säästöt uudessa sertifikaatissa saadaan nimenomaan valvontaa vähentämällä. Reilun kaupan vaatimusten mukaista säällistä toimeentuloa kumpikaan sertifikaatti ei sellaisenaan takaa.

Kaupan kannalta BSCI:ssä on mukavinta yleiseurooppalainen tietokanta, josta mukana olevat kauppaketjut voivat tarkistaa, mitkä kolmannen maailman tehtaat on jo valmiiksi tarkastettu.

Suomalaiset kauppaketjut ovat olleet haluttomia maksamaan mitään halpatuotantonsa työolojen valvonnasta. BSCI on niille kuin taivaan lahja, koska ne pääsevät hyödyntämään suurten saksalaisten kauppaketjujen painostustyön tuloksia lähes ilmaiseksi.

Kun BSCI alkaa ensi vuonna pyöriä, suomalaisissa kaupoissa myydään hitusen nykyistä enemmän tavaraa, jonka valmistusolot on selvitetty ainakin paperilla.

www.bsci-eu.org

www.keskuskauppakamari.fi

Kimmo Jylhämö