Kirjoittanut Tuomas Rantanen

netti vai kirja

Lukuaika: < 1 minuutti

netti vai kirja

”Vaikka netti on välineenä sinänsä kätevä, eikä siitä ole tarkoitus luopua, kirjaa on mukavampi hypistellä sohvalla viinilasin kera.”

Suomen Taiteilijaseura on julkaissut kotimaisia taiteilijoita esittelevän taiteilijamatrikkelin kirjan muodossa vuosina 1926, 1943, 1962, 1972, 1979, 1986 ja 1991. 1990-luvun alkupuolella materiaali muokattiin nettiin, ja taiteilijakunnan keskuudessa käynnistyi keskustelu siitä, tarvitaanko kirjamuotoa enää ollenkaan.

Tästä huolimatta nyt on valmisteilla matrikkeli Kuvataiteilijat 2004. Siinä on esillä noin 3 000 taiteilijaa.

Matrikkelin päätoimittaja Otso Kantokorven mukaan paine kirjamuodon paluuseen on ollut kova. ”Vaikka netti on välineenä sinänsä kätevä, eikä siitä ole tarkoitus luopua, kirjaa on mukavampi hypistellä sohvalla viinilasin kera. Kirja myös tallentaa tekohetkensä tilanteen, toisin kuin netti, josta puuttuu pysäytyskuva.

Samaan aikaan Runoyhdistys Nihil Interit ja Kirja kerrallaan -kustantamo kokeilevat sähköisen ja painetun julkaisun yhdistämistä.

Runoilija Jyrki Pellinen avasi lokakuussa uuden poEsia-teossarjan teoksellaan Dostojevskin suomalainen sihteeri. PoEsia-teokset ovat vapaasti saatavilla internetissä pdf-muotoisina, minkä lisäksi niitä myydään painettuina kirjoina. Jatkossa on tarkoitus jatkaa noin neljän kirjan vuosivauhtia.

Nihil Interitin puheenjohtaja Leevi Lehto kiistää, että runokirjojen ilmainen lataaminen omalle koneelle välttämättä heikentäisi kirjan myyntimahdollisuuksia. ”Luotamme siihen, että ihmiset haluavat runokirjan omakseen myös kokonaisena kirjana, jos pitävät sen sisällöstä.” Lehto myöntää myös, että tässä toteutusmallissa nettiversio on selvästi alisteinen vanhalle kunnon kirjaformaatille.

Kuvataiteilijat 2004 ilmestyy joulukuussa. www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi

poEsia-sarja: http://tuli-savu.nihil.fi

Tuomas Rantanen