pyhä jysäys!

Lukuaika: < 1 minuutti

pyhä jysäys!

Hiljattain ilmestynyt uusi sarjakuvalehti Jysäys! tarjoaa ensimmäisen numeronsa 34 sivulla yhdeksän eri tekijän kuvallista tarinaa.

Hiljattain ilmestynyt uusi sarjakuvalehti Jysäys! tarjoaa ensimmäisen numeronsa 34 sivulla yhdeksän eri tekijän kuvallista tarinaa. Joukossa häärivät muun muassa Piko ja Fantasio, Roihuvuoren lohharit ja uninen Henriette. Suomalaisista tekijöistä mainittakoon Petri Hiltunen, jonka tarina ”Praedor” julkaistaan Jysäyksessä ensi kertaa väreissä.

Lehden yhdeksästä sarjakuvasta kaksi on jatkotarinoita. Ranskalaisherrojen Georges Abolinin ja Olivier Pontin ”Katseen kantamattomissa” kertoo Italiaan pieneen kylään muuttavan englantilaisperheen koettelemuksista. Myös Hiltusen Praedor-vaeltajan tarinalle luvataan jatkoa seuraavassa numerossa. Jysäys! tuokin mieleen Tapiirin ja 1970-luvulla ilmestyneen Zoom -sarjiksen, jossa Tinttikin seikkaili numerosta toiseen. Ikävä kyllä Jysäys ei yllä edellämainittujen sarjisten tasolle.

Saatuani Jysäyksen käsiini olin hieman pettynyt. Olisin odottanut reilusti tuhdimpaa ja mielenkiintoisempaa ensipläjäystä. Myös julkaisuasu tuotti suustani huokauksen. Albumit säilyvät hyllyissä peruslehdykkää paremmin ja jatkotarinoiden pariin olisi mukava palata hyvin säilyneen sarjakuva-albumin muodossa, ei ruttuisen ja muodottoman lehdykän. Ranskalaisten veljesten Pierre ja Frank LeGallin hulvaton ”Pieni musta tarina” sai kuitenkin suupieleni hymyyn. Seuraavaa numeroa odotellen.

Matti Berg

  • 9.9.2009