Kirjoittanut Jari Tamminen

q tulee sun luo

Lukuaika: 2 minuuttia

q tulee sun luo

Quintessencen Tuomo Prättälä, Aki Haarala ja Emma Salokoski lupaavat vähemmän himmailua ja enemmän rosoa uudesta levystään.

Quintessencen pari vuotta sitten julkaistu esikoisalbumi Talk less listen more aiheutti melkoista liikehdintää musiikkilehdistössä sekä innostuneessa yleisössä. Leppoinen nu-soul-fiilistely oli uutta kotimaisella musiikkikentällä. Quintessence yhdisteli ennakkoluulottomasti elementtejä soulista, hiphopista sekä jazzista, ja keitosta ryyditettiin rennoilla mutta napakoilla luupeilla. Emma Salokosken taivaallinen laulu kruunasi koko komeuden.

Kesän päätteeksi kauppoihin ilmestyy Quintessencen seuraava pitkäsoitto, Five am. Esimakua tuosta levystä saatiin keväällä Think we should -singlellä.

Edellistä levyä sävellettäessä vetovastuu oli kitaristi Aki Haaralan ja kosketinsoittaja Tuomo Prättälän harteilla yhtyeen kokoonpanon hakiessa lopullista muotoaan. Nyt on bändi hioutunut, ja kaukana ollaan ensiesiintymisten taustanauhahässäkästä. Emma Salokoski tuumaa nauhojen jääneen viimeistään silloin kun selvisi, ettei tarpeeksi hyvää dj:tä ollut tarjolla siihen hätään.

Tällä kerralla koko bändi on osallistunut tiiviimmin levyntekoprosessiin. ”Luvassa on vähän vähemmän himmailua ja enemmän rosoa”, määrittelee Haarala.

Palautekin on ollut jo positiivista. ”Tai ainakin kaikki kaverit on digannut”, tuumii Prättälä.

Pitkin viime kevättä Quintessence oli mukana järjestämässä Jupiter-klubia kerran kuussa Helsingin Semifinalissa. Quintessencen ohella klubilla on päästy kuulemaan myös toista q-alkuista yhtyettä, q-Continuumia, jossa soittavat pitkälti samat muusikot. Tiiviimmän keikkailun myö tä soittoporukka on hitsautunut yhteen entistä paremmin. ”Ajatuksenjuoksu on alkanut kulkea samoilla aaltopituuksilla. Kaikki tietää, mitä muut puuhaa”, sanoo Emma Salokoski.

Hillitön soittamisen ilo on myös välittynyt lavalta, ja yleisö on viihtynyt, riippumatta siitä soittaako Quintessence hiotumpaa nu-souliaan vaiko q-Continuum karheampaa funkia ja soulia. Tunnelma on ollut leppoisa, ja arpajaisiakin on ehditty järjestää yleisön keskuudessa Salokosken toimiessa yhdistettynä bingoemäntänä ja arpajaishengettärenä.

Molempien bändien levy-yhtiö Jupiter saa ylistystä klubin järjestämisen lisäksi yleisen joustavasta ja kannustavasta toiminnastaan. Yleinen huolenaihe vain näyttää olevan pienlevy-yhtiöiden selviäminen jatkossa. Kiinnostuksen väärti kotimainen musiikki tuntuu tulevan nykyisin pääosin pieniltä yhtiöiltä, mutta alati lisääntyvä piratismi syö katteita. Salokoski ei voi peitellä tuohtumustaan nähtyään telkkarista dokumentin musiikkia netissä levittävistä piraateista.

”Siinä heppu selitti, ettei sillä ole niin väliä, vaikka musiikki leviääkin ilmaiseksi netissä, kun levy-yhtiöt tekevät kuitenkin tarpeeksi voittoa oheistuotteilla. Häh, pitäiskö Jupiterinkin ruveta tekemään joitain Quintessence-actionnukkeja?”

Quintessence: Think we should. Jupiter/Texicalli. Quintessence livenä 5.7. Imatra Big Band Festivalissa, 17.7. Joensuun Ilosaarirockissa, 18.7. Hämeenlinnan Rantakasinolla & 14.8. Lahden Jazztorilla.

Jari Tamminen