Kirjoittanut Jari Tamminen

voima testaa | taatelit

Lukuaika: 2 minuuttia

voima testaa | taatelit

Vanhasta Testamentista löytyy kuulemma 60 viittausta taatelipalmuun, yhteen ensimmäisistä ihmiskunnan tunnetuista viljelykasveista.

Pääsiäisenä monen ajatukset kääntyvät lähi-itään ja ajassa taaksepäin, tohinaa alueella on riittänyt kauan. Jokainen voi myös tehdä makumatkan tuonne ja kirmata ajatusten siivin Vanhan ja Uuden Testamentin aikoihin ja tapahtumiin. Vanhasta Testamentista löytyy kuulemma 60 viittausta taatelipalmuun, yhteen ensimmäisistä ihmiskunnan tunnetuista viljelykasveista. Taatelipalmu on tunnettu lähi-idässä vähintään 3 000 vuoden ajan, ja se on merkinnyt virkistäytymistä lukuisille voipuneille matkalaisille, kasvavathan palmut erityisesti keitaitten luona.

Pääsiäinen tunnetusti päättää paaston, ja silloin jos milloin on lupa herkutella. Paaston jälkeen taatelit ovat mitä maukkaimpia naposteltavia. Niiden ominaispainosta sokeria on jopa 70 prosenttia.

KINZA TUNISIAN DATES

muovista & kuivaa

Verrokkiryhmämme ensimmäinen etappi ovat tunisialaiset taatelit, jotka tarjoillaan iloksemme 200 gramman annospakkauksessa, jollaisia on tarjolla lähes kaikissa ruokakaupoissa. Sellofaanin ja styroksin keskeltä kuoriutuu esiin noin 30 kappaletta kuivattuja taateleita. Esillepano on silmiähivelevä. Taatelit ovat ikään kuin puutikkuun pistettyjä tuoden näin elävästi mieleen tunisialaisen keitaan, jossa paikalliset ovat tarjoilleet toisilleen taateleita tikkujen nokissa jo ammoisista ajoista.

Ikävä kyllä, tikku osoittautuu kuitenkin muoviseksi. Onko tämä campia vai kitchiä? Itse taatelit paljastuvat kuiviksi ja kitkeriksi. Näitä voisi kuvitella käyttävänsä korkeintaan kakkuihin tai salaatteihin, mutta me vaadimme parempaa.

AL-MADINAH DATES

ulkonäkö ei petä!

Seuraavaksi pääsemmekin ”perhepakkauksen” kimppuun. 800 grammaa Saudi-Arabian antimia saa veden kielelle yhdellä jos toisellakin, vai saako? Tätä pakkausta katsoessa olisi näkemäeste suotava. Ensimmäinen assosiaatio, joka tästä mieleen juolahtaa, on tyhjiöpakattu säkillinen raakoja kananmaksoja.

Tätä ajatusta vasten taateleista nauttiminen tuskin luonnistuu aivan sataprosenttisesti. Totuus paljastuu lopulta vieläkin kaameammaksi. Taatelit ovat liimautuneet toisiinsa kiinni. Tästä on esteettisyys kaukana. Onko meillä käsissämme 800 grammaa painava pahanmakuinen mutanttitaateli?

ASPHIKAN SUN DATES

sporttimiehille

Jo pomppas. Iranilaisten taateleiden laatikossa ilmoitetaan ylpeästi näiden soveltuvan käytettäväksi urheilun yhteydessä, ”For Sportsmen Especially Through sporting Activities.” Hyvä, nyt onkin jo kiire reenata sitä rantakroppaa esiin talviturkin alta ja kaikki apu otetaan vastaan, kiitos.

Aurinkoisen raikkaat, tuoreet taatelit todellakin virkistävät, ja 800 grammaa riittää pitkään. Täyteläinen maku on viedä kielen mukanaan. Hieman pistävä, mutta raikas aromi. Toden totta, nämä antavat voimia paremmin kuin jymyhunaja konsanaan.

FAMOUS FÄRSKA DADLAR

alkuperämaa tuntematon

Tutkimuksemme mustan hevosen muodostavat 700 grammaa ruotsalaisen firman Ruotsiin maahantuomia mysteeritaateleita. Myyntipakkauksessa ei tarkemmin eritellä alkuperämaata, mutta ilmoitetaan näiden taateleiden olevan kuuluisia. Mitä ilmeisimmin kaikki taateliskenen sisällä olevat henkilöt nämä tietävät, muutenhan tarkempiakin tietoja olisi tarjolla.

Yhtä kaikki mehevän raikkaita nämä tuoreet pojat ovat, kelpaa nautiskella pääsiäisen kunniaksi, miksei reippaan urheilusuorituksenkin päälle. Koostumukseltaan ja maultaan nämä vaikuttavat niin erehdyttävän paljon iranilaisia kilpakumppaneitaan, että herää epäilys. Onko meille myyty samaa tavaraa eri paketeissa? Väliäkö tuolla kun ovat hyviä.

TUORETAATELEITA USA:STA

mainos

koko & maku ratkaisee

Kauppahallista löytyi irtomyynnistä lähes jättiläismäisiä tuoretaateleita, jotka on tuotu iloksemme aina Ameriikasta saakka. Herkuttelijat varokoot, nämä vievät järjen. Koostumukseltaan hieman edellisiä kiinteämpi ja tahmaisempi rakenne taikoo suuhun taivaallisen maun, joka ei kuitenkaan ole ylettömän makea. Nämä ovat niin suuria, että kaikki kotikokit voivat vaivattomasti hurmata näillä kenet tahansa. Leikkaa kivi varovasti ulos taatelin sisältä ja täytä tyhjäksi jäänyt tila sinihomejuustolla. Nöyryys kuuseen, Ameriikassa asiat ovat isompia.

Jari Tamminen