politiikka

Lukuaika: 2 minuuttia

politiikka

Vähälle huomiolle on jäänyt Irak-muistion sisältö: ex-pääministeri Paavo Lipposen keskustelut presidentti Bushin ja varapresidentti Cheneyn kanssa, joissa hän ainakin epäsuorasti antoi tukensa sotavalmisteluille.

pääministeri asekauppiaana

Anneli Jäätteenmäen pääministeriuran katkaisseen Irak-vuodon yhteydessä julkinen keskustelu painottui juridiikkaan ja menettelytapoihin, siihen millä keinoin Jäätteenmäki oli tietonsa saanut. Vähemmälle huomiolle jäi Irak-muistion sisältö, ex-pääministeri Paavo Lipposen keskustelut presidentti George W. Bushin ja varapresidentti Dick Cheneyn kanssa, joissa hän joulukuussa 2002 ainakin epäsuorasti antoi tukensa Yhdysvaltojen sotavalmisteluille.

Hymy-lehti julkisti helmikuun numerossaan muistion keskeiset osat sellaisinaan. Niiden mukaan Bush ”kiitti Suomen hallitusta Irakin tilannetta koskevista kannanotoista ja liittymisestä koalitioon”. Tämä paljastanee, että ”koalitiolla” tarkoitettiin Irakin sotaa tukevaa rintamaa, eikä vain terrorisminvastaista rintamaa, kuten Lipponen on antanut ymmärtää.

Muistiosta selviää myös, että silloinen pääministerimme kauppasi Yhdysvalloille suomalaisia aseita. Keskusteluissaan varapresidentti Cheneyn kanssa Lipponen ”nosti esille Suomen kiinnostuksen yhteistyöhön puolustusmateriaaliteollisuudessa”. Hän ilmoitti Suomen tarjoavan Yhdysvalloille muun muassa Amoskranaatinheitinjärjestelmää. Samaa järjestelmää kauppasi myös Lipposen hallituksen ulkomaankauppaministeri Jari Vilén Washingtonin-vierailullaan viime vuoden tammikuussa.

21.2.2003 Lipposen hallitus myönsikin suomalais-ruotsalaiselle Patria Hägglundsille luvan myydä Amos-kranaatinheittimien lisenssi yhdysvaltalaiselle AAI Corporationille.

Toisin kuin Ruotsissa, Suomessa ei ole lakia, joka kieltäisi aseiden myynnin sotaa käyviin tai sotaa valmisteleviin maihin. Suomen ulkopoliittiseen linjaan tällainen ei kuitenkaan yleensä ole kuulunut, vaan myyntilupien antamista kriisialueille on pyritty välttämään. Lipposen hallitus antoi kuitenkin vientilupapäätöksellään siunauksensa sille, että Yhdysvaltojen tulevissa hyökkäyssodissa voidaan tappaa ihmisiä myös suomalaisilla aseilla.

Uutispäivä Demarin haastattelussa Patria-konsernin viestintäjohtaja Satu Palm kertoo, että kauppoja ei ole vielä syntynyt. Kilpailijoita on kaksi, ja ratkaisua odotetaan aikaisintaan loppuvuodesta. Lisenssin myyminen merkitsee, että vaikka kaupat syntyisivätkin, tuotanto tapahtuu Yhdysvalloissa eikä työllistä suomalaisia. Palmin mukaan yhtiön saama mainosarvo olisi kuitenkin valtava, mikäli Yhdysvaltain armeija valitsisi Amosin.

(EK)

Tarkkaa tietoa Amos-kranaatinheitinjärjestelmästä nettisivuilla www.patriahagglunds.fi

_______________

luistoa & luovuutta

Vahvaa johtajaa kaihoava kokoomuspuolue on kääntänyt katseensa europarlamenttiin. Kokoomuksen luovaan kykykavalkadiin kuuluva hiihtäjäsankaritar lykkii puolueen puheenjohtajakisaan vankistamaan puolueen identiteettiä oikeistopuolueena. Samalla puhutaan oikeiston yhdistymisestä.

Marjo Matikainen-Kallström on hankkinut kannuksena Euroopan parlamentissa. Poliittisena linjana hänellä on hakea malli hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiselle Virosta. Elinkeinoelämä tarvitsee havuja ylämäkeen puhdistamaan suksenpohjat, jotta elinkeinoelämällä luistaisi ja joustaisi paremmin. Havukoristeisilla kotisivuillaan Matikainen-Kallström perää luovuusstrategiaa, joka on nyt kirjattu hallitusohjelmaankin.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran Suomi 2015 -ohjelmassa luovuusstrategia kiteytetään seuraavasti: ”Monet nykypäivän ongelmat johtuvat arvojen vinoutumista. Tarvitaan korjausliike, jos haluamme Suomen olevan vuonna 2015 maailman menestyvimpien kansakuntien joukossa. Se edellyttää muutoksia perhepolitiikassa, työelämässä, joukkotiedotuksessa ja koulutuksessa.”

(KJ)

_______________

ympäri mennään

Wärtsilä ilmoitti tammikuussa 425 työntekijän irtisanomisesta Suomessa ja vastaavan toiminnan siirtämisestä Triesteen, Italiaan. Maaliskuussa Wärtsilä kertoi kautta aikojen suurimmista öljyvoimalakaupoista. Tilaajana Irakin sähköministeriö.

Sähköministeri on Aiham Al Sammarae, Irakista 80-luvulla paennut chicagolaisen sähköfirman johtaja, oli muuten kirjoittamassa ehdotelmaa Irakin uudeksi kansalaisen perusoikeuslaiksi jo vuonna 2002.

mainos

Yhdysvaltojen vientitakuulaitos Export-Import Bank teki joulukuussa puitesopimuksen myös muiden maiden ottamisesta mukaan Irakin jälleenrakennukseen. Sopimus allekirjoitettiin juhlallisesti Italian talousministeriössä.

Wärtsilän voimalakaupoista lisää nettisivuilla www.wartsila.com.

_______________

Kimmo Jylhämö, Elias Krohn

  • 9.9.2009