pääsy kielletty puolangalle

Lukuaika: < 1 minuutti

pääsy kielletty puolangalle

Poliisi määräsi kolmelle Greenpeacen metsäaktivistille oleskelu- ja liikkumiskiellon kolmen kunnan alueella Kainuussa. Kielto on voimassa kaksi kuukautta Suomussalmen, Puolangan ja Hyrynsalmen kunnissa.

Poliisi määräsi kolmelle Greenpeacen metsäaktivistille oleskelu- ja liikkumiskiellon kolmen kunnan alueella Kainuussa. Kielto on voimassa kaksi kuukautta Suomussalmen, Puolangan ja Hyrynsalmen kunnissa. Rangaistus tuli, kun mielenosoittajat kahliutuivat metsäkoneeseen vastustaakseen metsähallituksen avohakkuita alueella. Hakkuiden kohteena oleva metsä on ympäristöviranomaisten mukaan luonnonsuojelullisesti arvokas pienvesikohde. Poliisin mukaan kyse oli pakottamisesta.

Pakottamispykälää on käytetty luonnonsuojelukysymyksissä ennenkin, Koijärvi oli ennakkotapaus.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Pekka Koskisen mielestä asia ei kuitenkaan ole rikosoikeudellisesti ristiriidaton. ”Korkeimman oikeuden päätös Koijärven tapauksesta tuli vuonna 1983. Arvot ovat parissakymmenessä vuodessa muuttuneet. Tietysti voisi ajatella, että lain tulkinnankin pitäisi muuttua arvojen mukana.”

Professori Koskisen mukaan pakottamispykälä on tulkinnanvarainen. ”Pakottamisen on lain kirjaimen mukaan oltava oikeudetonta. Nyt on tulkittu niin, ettei luonnonsuojelullinen intressi ainakaan tässä tapauksessa oikeuta tekoon.”

Kansalaistottelemattomuudesta ei laissa siis kirjoiteta mitään. ”Seuraavan kerran pakottamispykälän käyttöä ja tulkintaa kansalaistottelemattomuustapauksessa testataan varmaan viimeistään silloin kun puskutraktorit lähestyvät VR:n makasiineja Helsingin keskustassa”, Koskinen ennakoi.

Jaana Airaksinen

  • 9.9.2009