voima puhuu | gooooool!

Lukuaika: < 1 minuutti

voima puhuu | gooooool!

voima puhuu | gooooool!

Voiman 5/2002 mainosviheriöllä kirmaa erityisen näyttävä kirjo maakuntien tähtipelaajia. Karkkilalaisen Hotelli Oivan johtamaan puolustuslinjaan järjestäytyvät ainakin Sodankylän elokuvajuhlat, Pentinkulman päivät Urjalassa, Haapavesi Folk, Vammalan Vanhan kirjallisuuden päivät sekä kokonainen farmiliigallinen Pohjois-Karjalaa. Suomesta tuskin löytyy lehteä, jossa MTK ja farmarimessut urheilevat yhtä ylpeinä rinta rinnan aatteellisten globalisaatiokriitikkojen kanssa.

Luomuhenkisesti kattamatta jätetyn Voima-stadionin erityisenä roolipelaajana esiin marssii lehden kaikkien aikojen ensimmäinen automainos: City Car Club -palvelu. Sen logiikka on ketterää: urbaanin vihertävälle kuluttajalle auton omistaminen ei ole itseisarvo, mutta hyvin organisoidusta kimppa-autosta saattaa tavaravaltaisempien huoltotehtävien tai hankalasti liikuteltavien kannustusjoukkojen järjestelyissä olla oikeastikin hyötyä.

Käsillä olevan Voiman tähtihyökkääjänä kunnostautuu Hartwallin Upcider ihanan konstailemattoman kaupallisella tyylillään. Sen pelialoitteessa ilmenee jo itsessään Voiman mainostilaan sisältyvä mielikuva-arvo. Myös huomioarvokertoimet ovat tavallista suuremmat, kun harkittu mainospotku humahtaa kämpin kautta Voiman alanurkasta sisään.

Jo kolmannen valtakunnan pääcopywriter Joseph Göbbels oivalsi, että tehokkain mielikuvien manipuloimisen tyylilaji ei suinkaan ole reilusti yli maalinsa ampuva peruspropaganda. Paras tulos syntyy, kun huolella valikoiduilla viesteillä vahvistetaan vastaanottajien mielissä muhivia ennakkoasenteita. Voimassa verkko heiluu varmimmin, kun tekijällä riittää luovuutta pallon käytössä ja perushaastavaa asennetta kunnon tykitykseen.

Tuomas Rantanen, Voima Kustannus Oy

  • 9.9.2009