R niin kuin raja

Lukuaika: < 1 minuutti

R niin kuin raja

Maahanmuuttopoliittinen sanasto: Poliittisten yksiköiden valta-alueita erottava maantieteellinen linja.

Valtion suvereniteetin ehdoksi tavataan lukea jatkuvat, valvotut rajat. Rajojen sisäpuolella valtiolla on ehdoton oikeudellinen ylivalta. Rauhan aikana rajalla valvotaan ihmisten ja tavaroiden liikettä, sota-aikana puolustetaan isänmaan koskemattomuutta. Schengen-Euroopassa on kuitenkin siirtolaisten liikkeen puhkoessa rajoja yhä hankalampaa sanoa, missä rajat tarkkaan ottaen sijaitsevat.

Rajat leviävät pistemäisenä verkkona niin Euroopan sisälle kuin sen ulkopuolellekin. Ulkomaalaispoliisi tarkistaa maahanmuuttajien henkilöpapereita rautatieasemalla, turvapaikanhakijoiden sormenjäljet tallennetaan EU:n laajuiseen rekisteriin ja Suomen rajavartiolaitos osallistuu unionin yhteisiin merioperaatioihin Afrikan rannikolla. Rajat sijaitsevat missä tahansa pääoman, tavaroiden ja ihmisten liikkeen solmukohdissa – siirtolaisten työpaikoilla ja asuinalueilla, lentokentillä ja poliisiasemilla.

Rajat eivät toimi läpitunkemattomien muurien tavoin vaan ihmisten liikkumista ohjaavina ja muokkaavina mekanismeina. Rajavalvonta ei pysäytä liikettä, vaan tuottaa sosiaalisia eroja ihmisten välille ja luo olosuhteet siirtolaisten työskentelyn, elämän ja oleskelun kontrollille.

vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009