Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Brändejä, testosteronia ja ekotaloja.

Osta hyvä auto

Vuosituhannen taitteessa autovalmistaja GM näytti maailmalle mallia, kuinka veikata väärää kaakkia. Se valitsi yhtiön lippulaivaksi järkälemäisen Hummer-maasturin ja veti markkinoilta koekäytössä olleen EV1-sähköauton. Kaduilta poistetut EV1:t romutettiin. Sittemmin Hummer on osoittautunut yhtiölle melkoiseksi riipaksi. Ostajia ei vaan tunnu löytyvän. Sen sijaan yksi romuttamatta jäänyt EV1 vuosimallia 1998 löysi tiensä kanadalaiseen nettihuutokauppaan, ja auto vaihtoi omistajaa 465 000 Kanadan dollarilla siis reilulla 303 000 eurolla. Kaduille kiesi tuskin päätyy, sillä myyjä ilmoitti GM:n edelleen etsivän sitä romutettavaksi.

www.allgreeninfo.com

_______________

Testosteroni hyrrää

Harvardin tutkijat ovat testanneet sijoituspäätösten ja testosteronitasojen keskinäistä suhdetta. Sadalle nuorelle miehelle annettiin kullekin 250 $ joko säästettäväksi, tai osittain tai kokonaan sijoitettavaksi. Sitten seurattiin, mitä he rahoilla päättivät tehdä. Tutkimuksessa kävi ilmi, että eniten riskejä rahoilla ottivat henkilöt, joilla oli korkeimmat testosteronitasot. Viimeaikainen talouskaaos huomioiden olisi ehkä syytä rajoittaa jykeväleukaisten meklarien pääsyä pörsseihin.

www.alternet.org

_______________

Onnea voittajille

Viime vuosina monet maailmanlopun manaajat ovat Voimankin sivuilla voivotelleet ilmaston lämpenemistä. Onneksi on olemassa myös niitä, jotka suhtautuvat muutoksiin kirkasotsaisen positiivisesti. Miljardöörilistoistaan tunnettu talouslehti Forbes on tällä kertaa listannut ilmastonmuutoksen voittajat, ja niitähän riittää. Matkailuun keskittyvän Forbes Travelerin listalta löytyy muun muassa Islanti, jonka uimarannat muuttuvat houkuttelevimmiksi, sekä Luoteisväylän alue, jonka luonto on toistaiseksi pysynyt koskemattomana. Kun jäät ovat sulaneet, sinne voi suunnata luksusristeilijöillä! Jahuu!

www.forbestraveler.com

_______________

Huonoa mainosta

Luksuslaukuistaan tunnettu Louis Vuitton taistelee yrityskuvansa puolesta yhteisrintamassa Guccin kanssa. Jenkkilän eteläistä rap-skeneä kunniakkaasti edustava T.I. sai suksensa ristiin LV:n ja Guccin kanssa uuden musiikkivideonsa ansiosta. Paper Trail -levyn nostattamiseksi tehty video kappaleesta ”Swing Ya Rag” ei koskaan päässyt levitykseen saakka, koska LV ja Gucci hiiltyivät rap-videoilla ihan normaalista blingbling-poussailusta. Hieman epäselväksi on jäänyt se, millä valtuuksilla videon esittäminen kiellettiin. T.I. itse kommentoi tapausta sen verran, että ”Louis ja Gucci syyttivät meitä tuotemerkkiloukkauksista tai jotain. He eivät olleet tyytyväisiä eivätkä halunneet videon julkaisua. Mutta video on tiukka.”

www.hiphopdx.com. Lisää Vuittonista sivuilla 28–29.

_______________

Ekotalon tulevaisuus

Jälleen kerran on todistettu ruotsalaisen kansankodin kyky synnyttää ylivertaisia ideoita. Vuonna 1976 arkkitehti Bengt Warne aloitti Naturhusin kehittämisen ja rakensikin sittemmin oman prototyyppiasuntonsa. ”Luontotalo” on omakotitalo, jonka ympärille rakennetaan kasvihuone. Jo edesmenneen visionäärin jalanjäljissä on nyt tampattu, sillä Tukholman lähelle Värmdöhön ja Länsi-Ruotsiin Brålandaan on pystytetty noin 150-neliöiset luontotalot. Talot lämpiävät puita polttamalla ja puutarhassa voi kasvattaa muun muassa viikunoita, kiivejä ja persikoita. Sen lisäksi, että kasvihuone takaa muutaman kuukauden pidemmän terassikauden, säästyy talon lämmityskuluissa melko pitkä penni. Sähkönkulutuksen puolestaan odotetaan puolittuvan samankokoiseen taloon verrattuna.

www.treehugger.com, ecosol.se, ecorelif.se

mainos

_______________

Koonnut: Jari Tamminen

  • 9.9.2009