Lukijaposti

Lukuaika: 4 minuuttia

Lukijaposti

Related to horses? Viimeiset torpparit saavat ohjeita & kysymyksiä. Lisäksi Voiman lukijat huutavat apua Tiibetille & suuttuvat asvaltti-inkkareista. ”Voima on aktivistin 7-päivää”, nimimerkki Jarkko murisee.

Torpparit oikaisevat

Jukka Vuorion kirjoittamassa artikkelissa Viimeiset torpparit (Voima 2/2008) oli joitakin asiavirheitä. Artikkelissa mainittu kolmen vuoden armonaika ei pidä paikkaansa. Maanomistaja ei tunnusta enää mitään vuokrasopimusta ja vaatii meitä luovuttamaan kotimme välittömästi hänelle.

Maata ei suinkaan myynyt evakon poika, vaan evakon veljenpoika. Kauppa tehtiin salaa Juhalta ja vajaan tuhannen euron hinnalla. Tämän Juha olisi tietysti pystynyt maksamaan, mutta hänelle ei tarjottu mahdollisuutta. Pieni virhe oli myös puhe Jarin nostamasta pahoinpitelysyytteestä. Hän on tehnyt tutkintapyynnön pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta Porin poliisille. Jos haluatte keskustella tapauksesta, yhteystietomme saa Voiman toimituksesta.

Jari Kokkinen & Juha Väisänen, viimeiset torpparit

_______________

Terveisiä torppareille

En yleensä lue Voimaa, koska en ole kallellaan kommunismiin päin, mutta nyt otin lehden koska sen kansikuva herätti huomioni. Ajattelin, että voinhan taas yrittää tutustua lehteen avoimin mielin, vaikken olekaan ihan hengenheimolainen. Mutta…

Kansikuvan juttu laittoi huokaamaan. Siis eihän aiheena olleessa jutussa ollut sen esittämää riistoa. Kahden miehen vuokrasopimusta ei uusita, vaikka he ovatkin omin käsin rakentaneet itselleen mieluisan kodin ja eläimille samoin. Torppareihin ei miehiä voi verrata, koska mihin ihmiset siihen aikaan lähtivät, jos häätö tuli? Paikkoja ei ollut samalla tavalla kuin tänään. Samoin torpparit joutuivat usein tekemään kaikki omat työnsä illalla talolle tehtävien töiden jälkeen. Sen luulisi olleen paljon raskaampaa.

Sympatiseeraan kyllä miehiä, mutta voi kysyä, mitä he tekisivät, jos he ostaisivat itselleen maata, jota haluaisivat käyttää – kun siellä olisikin sitten joku. Sanoisivatko he, että ahaa, eihän me voidakaan tänne asettua, kun täällä on jo joku?

Vähän melua tyhjästä

_______________

Related to horses?

I saw your article in Voima, the latest edition. It’s in Finnish, but it something concerning horses. As I understood, people who are mentioned in the article own horses. I just moved in Helsinki and I would like to ride a horse. Can you tell me more about these people if they are related to horses? I would like to contact them. Sorry again if my expression isn’t too clear :) Best regards,

Mari

_______________

Ihamuotila on okei

Maaliskuun Voiman sisällysluettelossa oli raflaava viite sisäsivun ”Marimekko goes halpatuotanto by M&H” -vastamainokseen. Viitteessä lukee jotakuinkin näin: ”Paakkasen verimekkoa tulee ikävä, kun tänä keväänä yritys on myynyt sielunsa ja kuosinsa halpatuonnille”.

Haluaisin nyt hiukan oikaista. Vaatetusalan prosessit ovat tuskallisen hitaita. Mallistoja suunnitellaan ja projekteja käynnistetään vähintään puoli vuotta ennen niiden lanseeraamista. Tässä tapauksessa yhteistyö H&M:n ja Marimekon välillä on käynnistetty viime kesänä. Paakkasen mekkoa onkin syytä ikävöidä kaiken herkullisen skandaalinkäryn vuoksi, mutta samalla voimme toivoa uuden toimitusjohtajan Mika Ihamuotilan vuorostaan panostavan myös kestäviin, eettisiin arvoihin.

Suvi

mainos

_______________

Törkeää!

Olen suorastaan tyrmistynyt luettuani artikkelin ”asfaltti-intiaaneista” (Voima 2/2008). Itse uutinen aktivistin haastatteluineen oli pohjimmiltaan asiallinen, mutta sekin sisälsi epäsuoran kehotuksen osallistua laittomaan toimintaan. Ikäänkuin siinä ei olisi vielä tarpeeksi, annatte yksityiskohtaiset toimintaohjeet kohta kohdalta.

Törkeää! Annatte kuvan, että on aivan oikein toimia laittomasti demokratian pelisäännöt sivuuttaen, jos toiminta vain on oman vakaumuksen mukaista. Pitäisihän teidän ymmärtää, että tällaisen ”vaikuttamistavan” omaksuminen laajassa mitassa johtaisi anarkiaan. Tämäkö on Voima-lehden poliittinen agenda?

Ei anarkialle

_______________

Edesvastuutonta

Eikös toi ole melko edesvastuutonta touhua ohjeistaa näitä asfalttiviidakon pikkuinkkareita kuinka autojen renkaita tyhjennellään huomaamattomasti? Vai onko se mielestänne ok, kun voitte piiloutua muodikkaan ilmastonmuutoksen helmoihin? Toivottavasti kannatte osanne vastuusta, jos joku satuttaa itsensä tuossa touhussa.

Jukka

_______________

Koeta jaksaa Teemu!

Teemu Mäen kolumnit saisivat joskus päätyä myös valtakunnan lehtiin, niissä kun on sellaista ajattelemisen aihetta, jonka soisi tavoittavan enemmistönkin silmät. Hän myös osaa tuoda asiat esiin yksinkertaisesti, ja niin, että voi vain kummastella miten ihmeessä yhteiskunnassa ei asiat jo ole kommentoiduilla tavoilla.

Poliittisissa puheissa tuntuvat itse asiat ja konkreettiset yksinkertaiset ehdotukset monesti katoavan jonnekin pelkän keskustelun noustessa pääasiaksi. Koeta jaksaa jatkaa tuoda asioita esille!

Minna

_______________

Uskikset vainoavat

Köyhänä opiskelijana nappaan usein Tampereen asematunnelista jokaisen ilmaisjakelulehden, eli teidät, Cityn ja muuta. On sitten paskalla käydessä jotain luettavaa. Nykyisellään harmittaa kovasti, että poikkeuksetta joka kerta lehtien väliin on laitettu kristillistä ”ilosanomaa” tuputtavia käännytyslehtisiä. Veikkaan, että moisten ”mainosten” liittäminen lehteen ei ole ihan laillista toimintaa. Toisaalta paskat laillisuudesta. Maksaisivat kuitenkin edes rahaa teille siitä, että lukijoita vituttaa.J. K.

_______________

Voima on huonoAikoinaan Voima oli kuin aktivistin Nyt-liite. Tällä hetkellä lehti edustaa aktivistin 7-päivää: jutut ovat huonosti kirjoitettu, juttujen aiheet reippaasti huonontuneet. Tämä johtuu varmasti pääsosin kirjottajista, sillä nykyisin valitettavasti kuka vaan saa kirjoittaa mistä vaan ilman enempiä taustatietoja.

Kaiken tämän jälkeen kaipaan sitä aktivistin Nyt-liitettä (jota aikoinaan halveksin): ehkä sitten minäkin taas jaksan lukea teidän ennen niin hyvää lehteä.

mainos

Jarkko

_______________

Kaikki talkoisiin

Terve, ja kiitos Voiman kantavista jutuista. En ymmärrä sitä, että jos Suomi pystyy siirtymään digiaikaan napin painalluksesta, siirtymään savuttomiin ravintoloihin tai hankkimaan palovaroittimet koteihin lain voimalla, niin minkä ihmeen takia hehkulamppujen korvaamiseksi energiansäästölampuilla tarvitaan vuosien siirtymäaika? Se vaan ei mene pieneen päähäni, että miksei kerrasta.

Energiansäästön voisi aloittaa jo nyt vaikka vain kahdella pienellä liikkeellä: hehkulamppujen myynnin lopettamisella ja saamalla muovipussit pois kaupoista, se olisi jo alku. Jos Kuuba, Norja jne. siihen pystyy, miksei Suomi? Taitaa olla tahdon asia.

Linnea

_______________

Apua Tiibetiin

”Olympialiikkeen pyrkimyksenä on rakentaa rauhallisempaa ja parempaa maailmaa kasvattamalla nuoria urheilun avulla, ilman syrjintää ja Olympian hengessä ymmärtämään paremmin toinen toisiaan ystävyyden, solidaarisuuden ja reilun pelin periaatteiden mukaan.”

On käsittämätöntä, jos Tiibetin asialle ei nyt saada tehtyä mitään. Miten saadaan vedottua, että jokaikinen iikka, joka tästä asiasta nyt välittää, ottaisi nyt kantaa, lähettäisi sähköposteja eri tahoille vedoten asiaan, tekisi KAIKKENSA että asiaan saadaan vaikutettua?

Antti

_______________

Apua Tiibetiin, osa 2

Lähetän sähköposteja olympialaisten sponsoreiden nettisivulle, mutta olen vain yksi ihminen. Jos kansainvälinen yhteisö nyt ummistaa silmänsä Kiinan ihmisoikeustilanteelta, voi sanoa, että kaksinaamaisen sokeita ovat ihmiset ja myös valtioiden hallitukset. Kuka olisi ensimmäinen suomalainen poliitikko tai vaikuttaja, joka uskaltaisi mitä kohteliaimmin sanoa Suomen Kiinan suurlähettiläälle, että anteeksi vain, mutta emme usko sinua – ja että lähes loukkaatte meidän älykkyyttämme?

Olen syvästi huolissani (maailman tilasta).

Mia

_______________

Apua Tiibetiin, osa 3

Jos ei rauhanomaisia mielenosoituksia Tiibetin tilanteen takia voi järjestää Kiinan maaperällä, voitaisiinko ne järjestää länsimaissa? Se olisi osoitus Kiinalle, että Kiina ei suinkaan menetä kasvojaan sen takia että mielenosoituksia tiibetiläisten alueella on, vaan sen takia että he tukahduttavat niitä.

Huolestunut</i>

mainos

_______________

Koivunen on ikoni

Luen lehteänne säännöllisesti ja arvostan sitä. Kristiina Koivunen on saavuttanut Suomessa ikonin aseman kurdikysymyksissä. Asema on aiheellinen, koska näytöt asiantuntijuudesta ovat vankat. Eikö lehteenne tule kriittisiä kommentteja Suomessa asuvilta turkkilaisilta? En muista, onko Voimassa käsitelty Kyproksen tilannetta laajemmin? Jos ei ole, olisikohan aihetta?

Pekka Lätti

Voima

  • 9.9.2009