Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

Karvat pystyssä

Lukuaika: < 1 minuutti

Karvat pystyssä

Puhe sähkömagneettisesta yliherkkyydestä ja kännykkäsäteilystä aiheuttaa torjuntaa ja allergiaa viranomaisille ja teollisuudelle.

LUNDIN YLIOPISTON neurokirurgian professori Leif G. Salfordin mukaan käynnissä on maailman suurin biologinen kokeilu, kun neljäsosa ihmiskunnasta altistuu kännyköiden ja niiden tukiasemien sähkömagneettiselle kentälle.

Eduskunnassa 19. toukokuuta pidetyn Televiestinnän vaikutukset -seminaarin järjestämisestä eivät eduskunnan viralliset tahot kiinnostuneet. Seminaarin kutsui lopulta koolle Pentti Tiusasen (vas.) johdolla eduskunnan Ympäristö- ja luontoryhmä.

SÄHKÖYLIHERKKYYS ja kännykkäsäteily nostattavat virallisten tahojen hiukset pystyyn. Tutkimustarpeeseen ei suhtauduta vakavasti, ja tutkijat ja lääkärit puhuvat välillä sähköhulluista, välillä psyykkisesti sairaista. Sähkömagneettisen kentän biologisia vaikutuksia pidetään tiede- ja tutkimusmaailmassa pahimmanlaatuisena hörhöilynä.

Maailman terveysjärjestön työryhmä ehdotti viime vuonna Prahassa pidetyssä konferenssissa, että näitä tieteellisesti vielä erittelemättömiä oireita kutsuttaisiin yksilölliseksi ympäristölliseksi yliherkkyydeksi (idiopathic environmental intolerance). Sähkölaitteiden altistumisesta kärsiviä ihmisiä on kiistatta olemassa, mutta syyyhteyttä säteilyyn ei ole tieteellisesti pystytty todistamaan.

TELEVIESTINNÄN vaikutuksia pohtineen seminaarin järjestäjänä käytännössä toiminut Sähköyliherkät ry ei vakuuttanut kaikkia seminaariin kutsuttuja. Nokian Technology Platforms -yksikön tutkimuspäällikkö Sakari Lang oli tulossa seminaariin, kunnes kuuli järjestäjätahon ja luennoitsijat. Nokiassa osallistumista ”ei nähty sopivaksi”, koska seminaarin osallistujat eivät olleet tasapainossa. Nokia kuvasi ohjelmaa ”asenteelliseksi”.

Nokia ei katso hyödylliseksi osallistua keskusteluun, joka ainoastaan aiheuttaisi tulevaisuudessa oikaisuvaatimuksia eri lehdissä.

LANG MYÖNTÄÄ paikkansapitäväksi sen, että sähköallergiset kokevat olevansa sairaita. Lang toteaa, että oireet ovat nykytiedon mukaan lähinnä psyykkisiä, koska kännykkäsäteilyn ei ole todettu aiheuttavan lämpösäteilyn lisäksi mitään muita biologisia vaikutuksia. Langin mukaan ihokudos voi lämmetä lievästi, mutta terveyshaittaa ei ole osoitettu.

”Tieteellistä, laboratoriokokeissa toistettua ja toteen näytettyä todistusaineistoa ei kerta

kaikkiaan ole”, Lang sanoo.

Seminaariin osallistuvien tutkijoiden tutkimustuloksista Lang on samaa mieltä. Niissä kaikissa on metodologisia ongelmia, tulokset ovat ristiriitaisia ja yksittäisiä ja tutkimukset korkeintaan pilottivaiheessa.

www.suomensyh.fi

www.who.int/peh-emf/en

Kimmo Jylhämö