LYHYESTI

Lukuaika: 3 minuuttia

LYHYESTI

LYHYESTI

Kansa kaatoi Gutiérrezin

EQUADORIN KONGRESSI erotti presidentti Lucio Gutiérrezin virastaan huhtikuun lopussa, ja neljä päivää sen jälkeen Gutiérrez lähti maanpakoon Brasiliaan. Equadorin hallitus olisi halunnut pidättää entisen presidenttinsä. Valtavat protestit saivat aikaan Gutiérrezin viraltapanon. Ihmiset osoittivat mieltään etenkin hänen viimeisen presidenttiviikkonsa ajan.

Lucio Gutiérrez valittiin vasemmiston ehdokkaana Equadorin presidentiksi vuonna 2002. Nyt ihmiset kuitenkin vastustivat Gutiérrezin toteuttamaa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) neuvojen mukaista ankaraa oikeistolaista talousohjelmaa.

Mielenosoittajat saivat lopullisesti tarpeekseen, kun Gutiérrez vaihtoi viime joulukuussa korkeimman oikeuden 31 tuomarista 27, ja uudet tuomarit luopuivat heti virkaan päästyään kahden entisen presidentin lahjussyytteistä. Gutiérrez erotti pian uudetkin tuomarit, mutta liian myöhään. Kongressi irrotti hänet virastaan, kun hän oli väkivalloin yrittänyt tukahduttaa protesteja. Kahakoissa kuoli ainakin yksi ihminen. Gutiérrez on kolmas erotettu presidentti Equadorissa vuoden 1997 jälkeen. Jaana Airaksinen

_______________

Aseveljet yläilmoissa

TOUKOKUUN 13. PÄIVÄNÄ alkaa Pirkkalassa ja Kauhavalla kansainvälinen ilmapuolustusharjoitus Adex 05, joka kestää kaksi viikkoa.

Harjoitukseen osallistuu hävittäjiä Suomen lisäksi Ruotsista. Nato-maista mukana ovat Ranska ja Hollanti. Harjoituksen tavoitteena on parantaa Suomen kykyä osallistua eu:n kriisinhallintaoperaatioihin.

Adex 05:ssä harjoitellaan ensisijaisesti ilmasta ilmaan tapahtuvaa taistelua, mutta myös ilmasta maahan käytävää taistelua simuloidaan. Suomalaisilla F-18 Horneteilla ei ole asiaa ilmasta maahan tehtäviin hyökkäyksiin kuin simulaatioissa, sillä niistä puuttuu vaadittu aseistus.

Kun Horneteja hankittiin 1990-luvun alussa, ilmasta maahan tehtävien taistelujen vaatima aseistus jätettiin hankkimatta. Päätöstä perusteltiin aseistuksen mahdollisilla hyökkäyksellisillä ominaisuuksilla. Puutteen korjaamisesta alkoi välittömästi keskustelu koneiden saavuttua Suomeen.

Ilmavoimien tiedotuspäällikkö Heikki Kuutin mukaan harjoituksen aikana on tarkoitus tutkia tarkemmin mahdollisuutta jo kertaalleen hylätyn asejärjestelmän hankkimiseksi. Jari Tamminen

_______________

Lakko vie oikeuteen

LAKKOJEN JA MUIDEN työtaistelujen määrä on laskenut viime vuosikymmenien aikana rajusti. Samaan aikaan työnantajat riitauttavat entistä suuremman osan lakoista ja vievät ne työtuomioistuimeen. 1970-luvulla työtaisteluja oli vuodessa keskimäärin vajaat pari tuhatta. Niihin osallistui satojatuhansia ihmisiä. Menetettyjä työpäiviä oli korkeimmillaan 2,5 miljoonaa.

1990-luvun aikana lakkojen määrä laski tasaisesti 500:sta muutamaan kymmeneen. Vuonna 2003 lakkoja oli 112, niihin osallistui 91 866 henkeä ja menetettyjä työpäiviä oli 66 136.

Työtuomioistuimeen vietyjä riitatapauksia ei tilastoida, mutta tuomioistuimen lakimiehen Tuula Laurilan mukaan 1970–80-luvuilla työrauhakanteita oli vuosittain yli sata. Se tarkoittaa, että noin kymmenen prosenttia työtaisteluista vietiin työtuomioistuimeen.

1990-luvulla ja 2000-luvulla työnantajat tekivät vuodesta riippuen 18–45 työrauhakannetta. Vuonna 2003 työnantajat riitauttivat lähes puolet työtaisteluista. Puu- ja erityisalojen liiton lakimiehen Kalevi Höltän mukaan nykyään jopa puolen tunnin työseisauksia on viety työtuomioistuimeen. Anna-Reetta Korhonen

_______________

Kosovossa kytee konflikti

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

KOSOVOSTA ON KEHKEYTYMÄSSÄ malliesimerkki kriisinhallinnan epäonnistumisesta, varoittaa ruotsalainen rauhan- ja tulevaisuudentutkimusinstituutti TFF. Konflikti valtaapitävien albaanien ja serbivähemmistön välillä voi puhjetessaan laajeta koko Balkanin niemimaalle. TFF:n johtajan Jan Öbergin mielestä kansainvälinen yhteisö on Kosovossa saattanut itsensä poliittiseen ja älylliseen umpikujaan. Kuusi vuotta sitten rauhaa tuotiin ilmapommituksilla, tänään rauhanvälitys nivoutuu osaksi ratkaisemattoman konfliktin arkkitehtuuria.

TFF:n mukaan kriisin siemenet itävät maaseutualueilla ja pohjautuvat rauhanprosessin pysähtyneisyydestä ja kansainvälisten tahojen, etenkin International Crisis Groupin, edesvastuuttomaan puolueellisuuteen. Kriisi puhjennee, jos YK toteuttaa varauksetta albaanien toiveet itsenäisestä Kosovosta. Serbien näkemykset eivät juuri pääse kuuluviin, vaikka alue on kansainvälisoikeudellisesti edelleen Serbian maakunta. Noin 200 000:n Kosovosta paenneen serbin ja romanin paluuoikeudesta voi myös tulla kiistakapula. Kosovo-uutisointi on niukkaa ja yksipuolista. Balkanin sodan aikainen hyvä-paha-jaottelu vaivaa edelleen tiedotusvälineitä, serbien tappioksi. Henri Onodera

_______________

Ruotsin ICA hakee joutsenta

RUOTSIN SUURIN päivittäistavaroiden kauppaketju ICA hakee Joutsenmerkkiä 360 kaupalle. ICA:n ympäristökaupat noudattavat jo nyt yhtiön omia ekologisuusvaatimuksia. Joutsenmerkki edellyttää laajaa valikoimaa luomutuotteita. Joutsenkaupat seuraavat energiankulutustaan ja vähentävät jätteiden määrää. Henkilökunta koulutetaan ympäristöasioihin.

”Toivottavasti Ruotsin esimerkki herättelee suomalaisia kauppoja ympäristötyöhön”, kriteeripäällikkö Karin Bergbom SFS-Ympäristömerkinnästä sanoo. SFS-Ympäristömerkintä myöntää Suomen Joutsenmerkit ja valvoo niiden käyttöä.

Heinon Tukku Helsingin Sörnäisissä on Suomen ainoa Joutsenmerkki-kauppa. Yhdelläkään suomalaisella vähittäiskaupalla ei ole Joutsenmerkkiä.

”K-ympäristökauppoja ei ole suunnitelmissa muuttaa joutsenmerkityiksi. Se lisäisi byrokratiaa, sillä kriteerimme ovat samankaltaiset”, Ruokakeskon ympäristöpäällikkö Marja-Riitta Jarva sanoo.

S-ryhmän ympäristöpäällikkö Juhani Ilmola ei pidä merkkiä sinänsä tärkeänä. ”Kuluttajille tärkeämpää on se, että kaupassa on tarjolla kierrätyspisteet”, Ilmola toteaa. Hannele Huhtala

_______________

Voima

  • 9.9.2009