Voimakalenterin jutut

Lukuaika: 2 minuuttia

Voimakalenterin jutut

Voimakalenterin jutut

Nuoren kotkan tilitys

TOIMINTA. Aikuiset ovat vakavia, äidillä on ruskea nahkatakki. Taistelulauluja lauletaan. Poliisi ottaa valokuvia. Katu pöllyää. Minä hipelöin rapeaa vappurahaa. Torilla ostamme jätskiä, ostamme arpoja, joku mies puhuu lavalla, ihmiset tuijottavat tuulipuvuissaan kohti korkeuksia, taputuksia, toinen mies soittaa kitaraa, minä laulan kevätlaulun. Taputuksia. Mummo pitää puheen, taputuksia, lauletaan nyrkki ojossa. Arvat kääritään auki. Ei voittoa, itken vuolaasti. Saan naamarin, vappuhuiskan ja valtavan ilmapallon. Näin meni monta vuotta. Marssittiin, ostettiin jätskiä, naamareita, vihamielisiä arpoja, mies soitti, minä lauloin, jätskiä syötiin, ilmapallo karkasi, mummo puhui, miehet puhuivat, ihmiset toljottivat, aurinko paistoi. Sitten Sorsa perkele meni sinipunahallitukseen, puoluekirjat kärysivät, kukaan ei voittanut, Jeesuksen kaverit marssivat, minua nauratti, äitiä vitutti.

Susanna Kuparinen

Vappumarssit ympäri maan 1. toukokuuta. Lisätiedot Voimakalenterista.

_______________

Kotiseudun lumoissa

ELOKUVA. Romantiikannälkäisille on luvassa todellinen nostalgiatrippi menneeseen, kun elokuvakerho Arkadin esittää kevätohjelmistossaan yhteistyössä Goethe-instituutin kanssa länsisaksalaisia ja itävaltalaisia Heimat-elokuvia eli kotiseutuleffoja 1950-luvulta.

”Aikanaan erittäin suositut Heimat-filmit antoivat toisesta maailmansodasta toipuville saksalaisille yhteisiä kokemuksia, loivat illuusion turvallisuudesta ja arjen hallinnasta. Ympäristönä oli puhdas ja muuttumaton maaseutu, joka esitetään lähes paratiisina ennen syntiinlankeemusta”, selvittää Arkadinin puheenjohtaja Kari Pirhonen. Elokuvat olivat todellisuuspakoisia ja luonteeltaan näennäisen epäpoliittisia, joskin niiden maailmankuva oli selvästi patriarkaalinen.

”Niissä maailma on hallittua ja esiin tuodaan saksalaisen kulttuurin parhaat puolet. Hahmot ovat perinteisiä ja tyypiteltyjä. Luonteenpiirteistä arvostetuimpia ovat naisilla orpous ja kauneus, miehillä ahkeruus ja rehellisyys”, Pirhonen kertoo. Hyvästä esimerkistä käy sarjassa ensimmäisenä nähtävä Bodenjärven kalastaja (1956). Elokuvassa kaunis ja orpo kalastajatyttö voittaa kalankasvattamon omistajan pojan sydämen.

Eero J. Hirvenoja

Heimat-näytökset 27.4.–30.5. elokuvateatteri Andorrassa Helsingissä, Eerikinkatu 11. www.arkadin.fi

_______________

Sadat sateet nähneet

VALOKUVA. ”Vanhuus ei ole mikään pompöösi arvo. Vanhukset ovat yksilöitä, joita elämä on vienyt ketä minnekin”, valokuvaaja Natalia Baer sanoo. Muun muassa Mummokirjan (Kirjapaja 2004) tekijänä hän tietää mistä puhuu. Nyt Baer on muotokuvannut 20 Käpyrinteen palvelutalon asukasta. Nämä muotokuvat yhdistettyinä samojen henkilöiden nuoruusajan valokuviin ja kirjoitettuihin elämäntarinoihin muodostavat sykähdyttävän kokonaisuuden.

”Itäafrikkalaista sananlaskua mukaillakseni ’monta sadetta nähneet’ ovat juuri niitä ihmisiä, joilta saamme sellaisia neuvoja, joita omassa ryhmässään ei tule ajatelleeksi”, Baer kertoo. Hänen mukaansa nykyään eletään suppeissa oman ikäisten ja samojen elämäntapojen ryhmittymissä.

Baer toivoo, että näyttely jatkaisi esimerkiksi Helsingin Tyttöjen talolle, jossa sukupolvet pääsisivät kohtaamaan.

”Tytöt voisivat nähdä erojen sijaan yhtäläisyyksiä omissa ja mummojen elämissä.”

Hannele Huhtala

Ihana elämä! -näyttely 31.5. asti Käpyrinteen palvelutalon Iidantuvassa Helsingissä, Koskelantie 26, ma–pe 14–16 tai sopimuksen mukaan (09)728 8800.

mainos

_______________

Maailma padassa

1 dl chileläistä Gondwanaa

1 espanjalainen Cheb Balowski

250 g rai-rytmejä

1–2 dl Värttinää

pala tuoretta Madam & Eveä

ruokalusikallinen rockia

hienonnettua skata

1 kokonainen Kimmo Pohjonen Kluster

Amazonas-näyttely

mongolialainen jurtta

1–3 pisaraa vettä

auringonpaistetta

KUUNTELE GONDWANAA LÄPI YÖN. Tanssi ja laula mukana. Kääntele lanteitasi koko ajan torilla. Lisää vielä yksi aurinkokuivattu hiphop ja hyppysellinen reggaeta. Kun harmonikkaa on soitettu suurella intohimolla ja antaumuksella, lisää joukkoon vielä asiaohjelmaa, kirjallisuutta ja teatteria. Laita vesi kattilaan ja auringonpaiste taivaalle. Aseta ainekset Kehitysyhteistyön palvelukeskukseen ja sekoita hyvin. Seos sakenee globaalien vaikutusmahdollisuuksien parantuessa. Tarjoillaan Rautatientorin jättiteltassa, Kaisaniemen puistossa ja kulttuurikeskus Caisassa. Sopii nautittavaksi koko perheelle.

Timo Forss

Maailma kylässä -festivaali Helsingin Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa. 28.–29.5. la klo 12–20 su klo 12–18. www.maailmakylassa.net

_______________

Simulaatio kuin YK

TOIMINTA. Yhdeksäsluokkalaisille ja lukiolaisille tarkoitettu YK:n yleiskokousta simuloiva Helsinki International Model United Nations -konferenssi (HELIMUN) järjestetään viidettä kertaa.

mainos

Kukin oppilas edustaa konferenssissa yhtä YK:n jäsenvaltiota. Kouluille annetaan lista, jonka avulla ne etsivät mieleisensä valtion.

”Konferenssin koko on kasvanut, ja väittelyitä syntyy enemmän”, HELIMUN ry:n varapuheenjohtaja Aino Efraimsson kertoo.

Tänä vuonna kokous käsittelee erityisesti ihmisoikeuksia. ”Käsiteltäviä kysymyksiä ovat lasten oikeuksien edistäminen ja ylläpitäminen sekä Toetoenian kysymys”, Efraimsson sanoo.

Henrik Jaakkola

HELIMUN-konferenssi 23.–24.5. Helsingissä Kulosaaren yhteiskoululla. www.helimun.org

_______________

Voima

  • 9.9.2009