Tuuliko tehdasta liikuttaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Tuuliko tehdasta liikuttaa

Gush Shalom -rauhanjärjestön mukaan Ahavan tehtaan sijainnista ei ole epäselvyyttä.

”NÄIHIN KYSYMYKSIIN vastaa asianajajamme”, kertoo Ahava-kosmetiikkatuotteiden Suomen maahantuojan Mikacos Oy:n toimitusjohtaja Mika Vuorio kysymykseen tuotteiden alkuperästä.

EU:n ja Israelin välinen sopimus takaa Israelista EU:hun tuoduille tuotteille tuontimaksuhelpotuksia. EU ei kuitenkaan tunnusta siirtokuntia, jotka Israel on perustanut miehittämilleen alueille Länsirannalla ja Gazassa, eivätkä niissä valmistetut tuotteet siten kuulu helpotusten piiriin.

SUOMESSA MYYTÄVIEN Ahava-kosmetiikkatuotteiden alkuperämaa on pakkausmerkintöjen ja tulliasiakirjojen mukaan Israel. Israelilaisen Gush Shalom -rauhanjärjestön mukaan Ahavaa tuotetaan siirtokunnassa nimeltä Mitzpe Shalem, joka sijaitsee Kuolleenmeren rannalla, miehitetyn Länsirannan alueella.

Mikacos Oy:n asianajaja Risto Vuorenvirta vakuuttaa, että tuotteet valmistetaan Tel Aviviin kuuluvassa Holonissa. Hän vetoaa EUR-1-tavaratodistuksiin, jotka osoittavat tuotteen israelilaisen alkuperän. ”Mitään todisteita siitä, että Ahava-tuotteet olisi valmistettu Mitzpe Shalemissa, ei ole esitetty.”

GUSH SHALOM -JÄRJESTÖN Adam Kellerin mukaan Ahavan tehtaan sijainnista ei ole epäselvyyttä. ”Ennen joutumistaan useille eurooppalaisille boikottilistoille yritys oli täysin avoin tehtaan sijainnista Mitzpe Shalemissa”, Keller kertoo. Gush Shalomin kenttätutkijat ovat tarkistaneet sijainnin käymällä paikalla. ”Lisäksi soitimme kumpaankin paikkaan ja saimme selville, että Holonissa on Ahavan myyntiosasto, Mitzpe Shalemissa tuotanto.”

Belgiassa aloitetun Ahavan vastaisen kampanjan jälkeen yritys avasi toimiston Holoniin ja ilmoittaa sen osoitteekseen. Kellerin mukaan samoin on toiminut ainakin suolakeksejä valmistava Bagel & Bagel, virvoitusjuomia tekevä Soda Club ja koserviiniyritys Barkan Wines. Järjestelyllä vältetään tuontimaksut EU:hun, tuetaan siirtokuntien taloutta ja hämätään niitä israelilaisia, jotka eivät siirtokuntia hyväksy.

AHAVA-TUOTTEITA on myynnissä Suomessa ainakin Sokos- ja Stockmann-tavarataloissa. Arabikansojen ystävyysseura, Palestiina-solidaarisuusverkosto ja Suomen musliminaiset ovat vedonneet SOK:hon ja HOK-Elantoon Ahava-tuotteiden myynnin lopettamiseksi. Yritysten johtajat eivät aio poistaa Ahavaa myynnistä, koska Suomen lainsäädäntö ei kiellä niitä.

Lähetystöneuvos Jarno Syrjälä ulkoministeriöstä kertoo, että Israelin on helmikuun alusta alkaen pitänyt ilmoittaa alkuperätodistuksessa myös paikkakunta. Vastuu valvonnasta on tullilla.

Ylitarkastaja Marja Kangas tullihallituksesta tuntee Ahava-tapauksen. Hänen mukaansa alkuperäpaikkakunnan ilmoittaminen on vastaavissa tapauksissa suuri edistysaskel, vaikka tulli on yhä riippuvainen viejämaan todistuksesta.

”Tulemme seuraamaan, millaisia todistuksia Israel antaa jatkossa”, Kangas vakuuttaa.

Anna-Reetta Korhonen

  • 9.9.2009