Kirjoittanut Oona Juutinen

Koukussa rasvaan

Lukuaika: 2 minuuttia

Koukussa rasvaan

Jos ihminen syö liikaa pikaruokaa, hän lihoo ja mahdollisesti jopa sairastuu vakavasti.

UUDET TUTKIMUKSET pikaruoan biologisista vaikutuksista osoittavat, ettei ylipainoiseksi tai lihavaksi syöminen välttämättä johdu ainoastaan itsekurin puutteesta. Paljon rasvaa ja sokeria sisältävän ruoan ahmiminen saattaa aiheuttaa elimistössä muutoksia, jotka puolestaan aiheuttavat suoranaisen riippuvuuden epäterveelliseen ruokaan.

1990-LUVULLA tutkijat havaitsivat ruumiin rasvasolujen erittävän jatkuvasti leptiiniä, hormonia, joka kertoo syömiskäyttäytymistä säätelevälle aivojen osalle, hypotalamukselle, elimistön rasvavarastojen määrän. Mitä enemmän kehossa on rasvaa, sitä enemmän vereen erittyy leptiiniä, ja näin hypotalamus, väliaivojen alaosa, tietää säädellä ihmisen ruokahalua siten, että paino pysyy kurissa.

Viimeisimmissä tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että ihmiset joiden paino nousee, muuttuvat vähitellen lähes immuuneiksi leptiinien viesteille.

Biologit ovat osoittaneet, että jatkuva altistuminen liian rasvaiselle ruoalle voi laukaista fysiologisia reaktioita, jotka vaientavat ihmisen normaalit hormonaaliset viestit. Ihmisen ollessa pitkään rasvapitoisella ruokavaliolla keho alkaa pitää kohonnutta leptiinitasoa tavanomaisena ja tason yhtäkkiä laskiessa – esimerkiksi kun päivittäinen pikaruokaateria jää väliin – hypotalamus tulkitsee sen varoitusmerkiksi nälkiintymisvaarasta. Näin ihminen tuntee tarvetta syödä aina vain lisää.

Kehon korkea leptiinipitoisuus lisää myös selkeästi riskiä sairastua esimerkiksi diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Kaiken tämän aiheuttava hormoni on hieman ironisesti saanut nimensä kreikankielisestä sanasta leptos, joka tarkoittaa laihaa, kapeaa.

MONET HUUMERIIPPUVUUKSIIN perehtyneet tutkijat uskovat heroiinin olevan äärimmäisen addiktoivaa siksi, että se aktivoi ihmisen aivoissa mielihyvää tuottavia osia. Nämä aivojen osat ovat kehittyneet turvaamaan ihmislajin säilymisen tekemällä siihen vaadittavista toiminnoista, kuten syömisestä ja seksistä, mahdollisimman nautinnollisia.

Niinpä esimerkiksi paljon energiaa sisältävän ruoan syöminen laukaisee endorfiinien, aivojen luontaisten opiaattien, erityksen.

Psykologi John Hoebel Princetonin yliopistosta totesi tutkimuksessaan, että luontaisista opiaateista voi tulla riippuvaiseksi aivan kuten heroiinistakin. Hän järjesti kokeen, jossa rottia ruokittiin erityisellä ruokavaliolla. Ruokavalio sisälsi 25 prosenttia sokeria. Kun sokerin antaminen sitten yhtäkkiä lopetettiin, koerotat kävivät levottomiksi, tärisivät hallitsemattomasti, ja niiden hampaat kalisivat.

Oireet ovat Hoebelin mukaan hyvin samanlaisia kuin esimerkiksi nikotiinista tai morfiinista vieroittuvilla ihmisillä. Rotista oli siis tullut sokerinarkomaaneja.

Neurologi Ann Kelley Wisconsinin yliopistosta on puolestaan löytänyt todisteita siitä, että luontaisten opiaattien vapautuminen kehottaa aivoja jatkamaan syömistä. Rottakokeissaan hän huomasi, että rotat söivät jopa kuusi kertaa normaalia enemmän, kun niiden opiaattireseptoreita stimuloitiin keinotekoisesti. Tällöin ne hamusivat myös erityisen paljon makeita, suolaisia ja alkoholia sisältäviä ruoka-aineita, jopa silloin kun eivät olleet lainkaan nälkäisiä.

Kelley huomasi Hoebelin tapaan yhtäläisyyksiä mässäilevien rottien ja pitkään huumeita käyttäneiden ihmisten aivoissa tapahtuvissa muutoksissa. Kelleyn mukaan tulokset viittaavat siis siihen, että myös ruoasta on mahdollista tulla riippuvaiseksi.

AIHE ON TAAS AJANKOHTAINEN Yhdysvalloissa, jossa on alkamassa historiallinen oikeudenkäynti – kaksi sydänkohtausta saanut 56-vuotias Caesar Barber on haastanut oikeuteen McDonald’s-, Burger King -, Kentucky Fried Chicken – ja Wendy’s-pikaruokaketjut. Barber väittää sairastuneensa aterioituaan ketjujen ravintoloissa vuosikaudet vailla tietoa siitä, että pikaruoalla saattaa olla haitallinen vaikutus hänen terveyteensä. Oikeudenkäynti on saanut lempinimen Big Fat, ja siinä on pyrkimyksenä saada pikaruokayhtiöt myöntämään, että ylipainoisuudesta aiheutuvat sairaudet ovat ainakin osittain pikaruokatuotteiden syytä.

Asianajajat ovatkin nyt kaivaneet esiin vielä lähes lapsenkengissä olevia tutkimuksia, ja uusia tuloksia tullaan varmasti esittelemään runsaasti puolin ja toisin. Vaikka tutkimukset tähän mennessä ovatkin osoittaneet, että ruoan ja mahdollisesti riippuvuuteen johtavan aivojen mielihyväkeskuksen stimulaation välillä on vahva yhteys, kansan silmissä lopullisen päätöksen tekee tuomari. Tiedemiehet voivat siis vain heittää tutkimuksensa pöytään ja katsoa mitä tapahtuu.

Oona Juutinen