Katkoksia kuvavirtaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Katkoksia kuvavirtaan

Miksipä elokuvaa ei voisi säestää vaikkapa runoudella?

ELOKUVAN ALKUAIKOINA näytöksiä säesti piano tai orkesteri. Mutta miksipä elokuvaa ei voisi säestää vaikkapa runoudella. Muun muassa tätä yritetään Nuoren Voiman Liiton ja Suomen elokuva-arkiston järjestämässä huhtikuisessa tapahtumassa, jossa etsitään yhteyksiä valkokankaalla pyörivien elokuvien ja muiden taidemuotojen välille.

Tapahtumaa järjestäneen taiteentutkijan Martti-Tapio Kuuskosken mukaan luvassa on erikoisuuksia, kuten kotimaisten nykyrunoilijoiden teksteillään säestämiä mykkäelokuvia. ”En ole kuullut, että tällaista olisi muuallakaan maailmassa tehty”, huomauttaa Kuuskoski. Hänen suunnittelemassaan luentospektaakkelissa aiheena on Marguerite Duras’n herättäminen kuolleista. ”Duras’n harvinainen elokuva pyörii taustalla, mukana on lausuja ja nukketeatteria. Aikuisten nukketeatteriahan ei Suomessa oikein hyvin tunneta. Tässä tulee sitäkin.”

Kuuskoski kiteyttää festivaalin tarkoitukseksi virittää yhteyttä menneisyyden kuvien ja läsnä olevan puhujan välille. ”Toivottavasti syntyy jonkinlainen katkos siihen jatkuvaan kuvavirtaan, johon olemme nykymaailmassa oikeastaan hukkuneet. Jotain todellista näkemistä ja kuuntelemista.”

Leikkauksia elävästä sanasta elävään kuvaan 15.–17.4 ja 22.– 24.4. Elokuvateatteri Orionissa, Eerikinkatu 15, Helsinki.

www.nuorenvoimanliitto.fi

Eero J. Hirvenoja

  • 9.9.2009