Neroja ja nougatjäätelöä

Lukuaika: 2 minuuttia

Neroja ja nougatjäätelöä

Alice B. Toklas ja Gertrude Stein olivat elämänkumppanukset neljännesvuosisadan ajan.

NUOREN YHDYSVALTALAISEN Alice B. Toklasin elämä muuttui, kun hän tapasi San Franciscossa Ranskassa asuvan yhdysvaltalaispariskunnan, jolla oli mukanaan kolme pientä Henri Matissen maalausta. Mitään vastaavaa Toklas ei ollut koskaan nähnyt. Hän matkusti oitis Yhdysvalloista Pariisiin tapaamaan tätä Steinin pariskuntaa, tutustui herra Steinin siskoon, kirjailija Gertrude Steiniin – ja jäi asumaan loppuelämäkseen Ranskaan.

Alice B. Toklas ja Gertrude Stein olivat elämänkumppanukset neljännesvuosisadan ajan. Heidän tuttavapiiriin kuuluivat kaikki ajan tärkeimmät taiteilijat: Henri Matisse, Pablo Picasso, Georges Braque… Työnjako meni niin, että Stein kirjoitti ja keskusteli nerojen kanssa, Toklas piti seuraa nerojen vaimoille.

ALICE B.TOKLASIN KEITTOKIRJA on klassikko, joka toimii niin palasena kulttuurihistoriaa kuin oikeana keittokirjanakin. Toklas kirjoitti kirjansa vasta 1950-luvulla, maatessaan keltataudin nujertamana sairaalassa. Gertrude Stein oli kuollut vajaa vuosikymmen aiemmin.

Toklas alkoi muistella elämänsä upeimpia herkkuhetkiä: ihania illallisia, oivallisia keittäjiään ja ravintolanpitäjiä, ystäviensä reseptejä ja gastronomisia matkojaan Steinin kanssa Ranskan maakunnissa. Kirja koostuu tarinanpätkistä, menyiden kuvauksista ja tietenkin resepteistä, joista sammakonreidet ja kaikenlaiset metsälinnut eivät ole suinkaan eksoottisimmasta päästä.

SAIRAUDEN JA KAIHOISAN muistelon takia kirjan sävy on intohimoinen ja toisinaan myös haikea, muistoja vaaliva.

Toklas kirjoittaa: Kun reseptit ovat aarteita, niitä ei muista yhtä selvästi kuin käsin kosketeltavia esineitä. Ne kuitenkin herättävät yhtä elävän tunteen – toisin sanoen joillekuille meistä, jotka pitävät ruoanlaittoa taiteena, tuntevat että ruoanlaitto voi saada aikaan esteettistä liikkumista lähentelevän tunteen. Jos pitäisi valita, kuuntelisitteko uudelleen Pachmannin soittavan Chopinin sonaatteja vai nauttisitteko kerran päivällisen Cafè Anglaisissa?

Vaikka ruoasta oli valtava pula ensimmäisen maailmansodan aikana,pariskunnan pelasti nälältä Toklasin puutarhanhoitotaito ja keittäjien kekseliäisyys. Ranskan pula-aika lienee muutenkin ollut erilaista kuin Suomen.

Vuodesta 1916 Stein ja Toklas kuljettivat avustuksia sotilassairaaloihin T-Fordilla, joka nimettiin Pauline-tädiksi. Sillä he sitten ajelivat vapaaehtoistöissä ja pysähtyivät maalaispaikoissa lounastamassa ja kirjaamassa menyitä ylös. Sota-aika ei estänyt pariskuntaa nauttimasta hummereita Perpignanissa ja kinkkukroketteja ja fl ambeerattuja persikoita Saulieussa.

Sodan jälkeen Pauline-täti lakkasi kulkemasta, ja auto vaihdettiin riisutuksi malliksi, joka sai alastomuutensa takia nimekseen Godiva. Auto vei heitä eikä toisin päin. Toklas kirjoittaa, kuinka Godiva ei suostunut käynnistymään Saulieussa. Ohikulkija auttoi työntämään auton hotelliin. Se osoittautui vääräksi, kilpailevaksi hotelliksi, jossa nautittu päivällinen oli vailla vertaa. Kyllä kannatti olla auton vietävissä!

IDEA RESEPTIEN KERÄÄMISEEN syntyi, kun ranskalaiseen ruokaan jo hieman kyllästynyt Stein pyysi kumppaniaan tekemään vaihteeksi amerikkalaista ruokaa.

Toklas opetteli ensimmäistä kertaa itse kokkaamaan ja kirjasi samalla reseptejä ylös. Reseptejä ehti vuosikymmenten saatossa kertyä, mutta tarinat ovat vain muistoja.Maatessaan sairaalassa Toklas huomioi ajan kuluneen niin armottomasti, että muistot haalistuvat:

Muistellessani tätä herkkua hämmästelen huomatessani, että aloin kerätä aarteita niin kauan, kauan sitten, ja siksi monet niistä eivät ole enää aarteita. Jos maku ratkaisee, tätä kirjaa koottaessa hylättyjen reseptien määrä ei ole imarteleva eikä rohkaiseva. Mutta jos pois heitetyt reseptit ovat todisteita arvostelukyvyttömyydestäni menneisyydessä, niin toivottavasti tässä tarjottujen joukossa on viitteitä myöhemmästä tarkkanäköisyydestä.

Alice B. Toklas: Alice B. Toklasin keittokirja. Suom. Sirkka Salonen. 392 s. Basam Books 2004.

Nora Varjama

  • 9.9.2009