Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Peili vinossa

Lukuaika: < 1 minuutti

Peili vinossa

Lukas Moodysonin Reikä sydämessäni on luotaantyöntävä elokuva.

LUKAS MOODYSSONIN Reikä sydämessäni on luotaantyöntävä elokuva. Sen rivon klaustrofobisessa kudelmassa kaksi miestä ja nainen ahtautuvat törkyiseen kerrostaloasuntoon tekemään amatööripornoelokuvaa päihteiden, mässäilyn ja ahdistuksenvoimin. Vastentahtoisen todistajan rooli lankeaa asunnonhaltijan teini-ikäiselle pojalle.

Käsivaralla kuvatun halpistekniikan mestari leikkaa väliin myös puberteettifantasioita barbinukkien sukupuolisesta häpäisystä, monipuolisen kattauksen kehon eritteistä sekä lähikuvia naisen sukuelimien kauneusleikkauksesta. Vieraantuneisuutta korostetaan myös peittämällä digitaalisesti kaikki tuotemerkit ja muutamassa ulkokuvassa näkyvien sivullisten kasvot.

Elokuva ei silti ole pohjimmiltaan kyyninen. Ilmeisen improvisoidusta pinnasta huolimatta siinä on tarkkaan kirjoitetut roolit ja draaman kaari, jota tapahtumajärjestyksen viipaloiva leikkaus ja harkittu äänimaisema tukevat.

Reikä sydämessäni kertoo ihmisen haavoittuvuudesta ja sen epätoivoisesta paikkailusta sekä hiukan lohdun mahdollisuudesta. Kehottamalla katsomaan tätä maailmaa silmät kiinni Moodysson rakentaa vinon peilin, jolla näkee kulman taakse.

Elokuva on jopa liian älykäs. Voi myös olla, ettei sen katsominen tee hyvää kenellekään.

Tuomas Rantanen