Pysy Euroopassa, EU

Lukuaika: < 1 minuutti

Pysy Euroopassa, EU

Onnistuneista Euroopan maiden tai Yhdysvaltojen taistelujoukkojen kriisinhallintaretkistä muualle maailmaan ei ole näyttöä.

ONNISTUNEISTA EUROOPAN MAIDEN tai Yhdysvaltojen taistelujoukkojen kriisinhallintaretkistä muualle maailmaan ei ole näyttöä. Niitä ei ole ollut. Ainoa poikkeus saattaa olla Itä-Kongo, siellä pieni ryhmä eurooppalaisia sotilaita suojasi yhdessä afrikkalaisten sotilaiden kanssa taistelevien sissiryhmien jalkoihin jääviä siviilejä.

Esimerkkejä lännen epäonnisista operaatioista on helpompi löytää. USA:n kriisinhallinta Vietnamissa ei lopulta vähentänyt verenvuodatusta Kambodžan ennaltaehkäisevä pommitus auttoi puna-khmerit valtaan. Somalia ja Afganistan ovat vieläkin sekasorrossa, hallinto täysin rapautuneena.

PYSSYNPIIPUSSA VIEDYLLÄ pikademokratialla ei ole elinvoimaa. Irak on tästä kärjekkäimpiä esimerkkejä. Luvatun vapauden sijaan tappaminen jatkuu vauhdilla, josta Saddamkin olisi kateellinen. Vaalit järjestettiin, mutta niiden tuloksella tuskin on suurtakaan merkitystä.

Kun Yhdysvallat otti tähtäimeensä Irakin, EU arvosteli sitä kitkerästi. Nyt EU hamuaa itselleen samanlaisia valtuuksia. Sekin haluaa lähettää omia taistelujoukkojaan itse valitsemiinsa paikkoihin maailmalla, YK:sta piittaamatta.

Kokoomuksen euroedustaja Alexander Stubb vetoaa, ettei Kiinan saa antaa sotkea veto-oikeudellaan asioita. Tätä toistavat muutkin. He viittaavat vain yhteen tapaukseen: Kiina esti joukkojen lähettämisen Makedoniaan.

SUOMEN EUROPARLAMENTAARIKOT vievät EU:ta visusti maailmanpoliisiksi. Vain keskustapuolueen Anneli Jäätteenmäki, Kyösti Virrankoski ja Paavo Väyrynen puolustavat YK-mandaattia, ja Vasemmistoliiton Esko Seppänen ei halua EU:lle omia taistelujoukkoja lainkaan. Vihreitä, demareita ja kokoomusta meno ei haittaa, sillä usa:ta paljon sivistyneempinä emme tietenkään toikkaroisi maailmalla cowboy-tyyliin.

Mutta kuka näkee kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päähän, tilaisuus voi tehdä meistäkin hyökkääjän. Euroopan maat ovat ennenkin sonnustautuneet suurvaltasoturin sotisopaan.

Miksei EU voisi punnita kokemuksia – viimeisimpänä Irakia – ja tyytyä päättämään vain omasta alueestaan. Se voisi jättää muun maailman YK:lle, jossa muillakin kuin eurooppalaisilla on sananvaltaa. Näin toimivat vielä tällä hetkellä kaikki maailman maat Yhdysvaltoja lukuun ottamatta.

Jaana Airaksinen

  • 9.9.2009