Kirjoittanut susanna kuparinen

Aavelaivaooppera vastaan Titanik

Lukuaika: < 1 minuutti

Aavelaivaooppera vastaan Titanik

Turun kulttuuripääkaupunkihanke keikkuu pahassa ristiaallokossa.

JOS TURUN päättäjien unelmat toteutuvat, Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011. Pienet turkulaiset kulttuuriyhdistykset eivät ole hankkeesta varauksettomasti innoissaan. Myös Reino Koivula, kuvataideyhdistys Arte ry:n puheenjohtaja, on huolissaan.

”Arvokeskustelu on unohtunut. Apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala (kok.) on useissa päätöksissään kävellyt kulttuurilautakunnan yli. Järjestöt ovat vuosikausia ajaneet kulttuurin monipuolisuutta ja nyt kaikki yritetään pistää samaan kuosiin koko paska, jyrätä moniarvoisuus typerän markkinaidean alle.”

ARTE RY pyörittää pientä Galleria Titanikia. ”Taiteilijoiden työpanosta kaupunkikulttuurin ylläpitämiseksi pidetään itsestään selvänä, mutta kulttuuripolitiikassa he ovat näkymättömiä. Turussa on päässyt unohtumaan, miten paljon järjestöt luovat ja hoitavat uutta ja elävää kaupunkikulttuuria.” Koivula on ollut perustamassa Taiteen taivas -ryhmää, jonka päämäärä on parantaa kommunikaatiota ruohonjuurikulttuurin ja päättäjien välillä.

Apulaiskaupunginjohtaja Hartiala ei näe taidekentän ja päättäjien etujen välillä ristiriitaa. ”Ilman muuta tällainen hanke tukee kaikkea sitä, mikä on jo olemassa. Valtavan hienoa kuinka laajasti keskustelua käydään. Kulttuuripääkaupunkihanke on ehdottomasti kaikille kaupunkilaisille.” Samaa mieltä Hartialan kanssa on kaupungin tilaama belgialainen konsultti, joka on arvioinut kaikki aiemmat kulttuuripääkaupunkihankkeet.

NYT TURKUUN PUUHATAAN merihenkistä megaluokan oopperatapahtumaa elokuuksi. Silloin kaupunkiin lehahtaa kahdeksi illaksi Wagnerin ooppera Lentävä hollantilainen, jonka miljööksi on osuvasti valittu fregatti Suomen Joutsen ja kolmimastoparkki Sigyn. Hartiala on oopperahankkeesta innoissaan. ”Turku on merikaupunki, merellisyyden profiloima. Lentävän hollantilaisen imagollinen merkitys Turulle on valtava. Se esitetään ensimmäisen kerran maailmassa joessa oikeiden laivojen kansilla.”

Taiteen marginaalista käsin Lentävä hollantilainen nähdään oireena tulevasta. ”Mitä helvettiä pitää väkisin raahata tänne juttu, jonka minuuttitaksa on tuhansia euroja, kun Turussa olisi niin paljon muutakin tuettavaa. Koko juttu on lähinnä mainosta erilaisille rakennusfirmoille”, Reino Koivula ärähtää.

Arte ry järjestää luentosarjan Kunnallispolitiikkaa taiteilijoille Galleria Titanikissa, Itäinen Rantakatu 8. Lisätietoja www.arte.fi. Taiteen taivas -ryhmän ARVOkeskustelu Kulttuuripääkaupunkihankkeesta 10.2. klo 19 Bellman-sali, Panimoravintola Koulu.

Susanna Kuparinen