Ammattimaista vastarintaa Irakissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Ammattimaista vastarintaa Irakissa

Vaalien tuloksella ei näytä olevan juurikaan merkitystä.

IRAKILAISET vastarintataistelijat hallitsevat hommansa. Tammikuun alussa itsemurhapommittaja tiesi ajaa poliisiaseman seinään Bagdadissa juuri kun vuoronvaihto oli käynnissä ja mahdollisia uhreja oli paikalla eniten. Pyssymiehet murhasivat Bagdadin kuvernöörin Ali al-Haidrin ja kuusi hänen turvamiestään, kun he olivat matkalla toimistolleen. Tiettävästi vain poliisi tiesi suunnitellun reitin. Al-Haidrille oli myös kaiken varalta suunniteltu toinen reitti, jonka hänen turvamiehensä olisivat saattaneet valita viime hetkellä. Väijytyspaikan lähellä olleet ihmiset sanoivat, että kapinalliset olivat varmuuden vuoksi asentaneet pommin varareitille. Sitä ei kuitenkaan tarvinnut räjäyttää, koska al-Haidri käytti ykkösreittiä.

LÄHI-IDÄN TUTKIJA Pertti Multanen Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen laitokselta teilaa salaliittoteorian. Hän ei usko kapinallisten soluttautuneen miehityshallinnon – tai yhdysvaltalaisen komentajan poistumisen jälkeisen virallisen väliaikaishallinnon – armeijaan. ”Irakilaiset, jotka on rekrytoitu miehityshallinnon armeijaan, ovat koko ajan veitsenterällä, mihin heidän lojaalisuutensa kallistuu, kansalliseen liikkeeseen vai ulkoiselle vaikutusvallalle.”

Miehityshallinto ja monet yhdysvaltalaiset ovat tunnustaneet, että oli virhe hajottaa Saddam Husseinin hallinto. Kun sadattuhannet upseerit ja miehistön jäsenet jäivät työttömiksi, vastarintaliikkeessä riittää nyt strategista osaamista.

”Miehityshallinto antaa mielellään sellaisen kuvan, että vastarinta olisi järjestäytynyttä. Tähän en usko, mutta vastarintaa helpottaa se, että kansa tukee sitä laajasti”, Multanen toteaa.

ON MYÖS VÄITETTY, että islamilainen jihad-armeija on peitenimi Irakin entisen hallituksen joukoille, siis Baath-puolueen asevoimille, joka olisi vastarintaliikkeen ydin. ”Baath on ollut aina hyvin maallistunut puolue. Sen perustajat olivat juutalaisia ja kristittyjä, jotka opiskelivat eurooppalaisissa yliopistoissa ja oppivat nationalisminsa siellä. Oikeat islamilaiset liikkeet paljastaisivat kaksinaamaisuuden”, Multanen sanoo.

Tammikuun lopussa Irakissa järjestettiin vaalit. ”Niiden tuloksella on vähän merkitystä. Ne, jotka eivät hyväksy vaalien järjestämistä, eivät myöskään sido itseään vaalien tulokseen, jotta voivat jatkaa vastarintatoimintaa jatkossakin.”

Antti Kivimäki

  • 9.9.2009