Sosiaalifoorumi opettelee puhumaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Sosiaalifoorumi opettelee puhumaan

Toisenlainen maailma on mahdollinen.

PORTO ALEGRE, BRASILIA. Toisenlainen maailma on mahdollinen. Maailman sosiaalifoorumi kokoontui tammikuun lopussa tämän tunnuksen alla jälleen Etelä-Brasiliaan, Porto Alegren kaupunkiin. Yhä useampi foorumin arviolta 150 000 osallistujasta haluaa myös tietää, miltä toisenlainen maailma voisi näyttää ja miten sinne päästään.

SOSIAALIFOORUMIN hallintoelimet eivät tehtaile kampanjakehotuksia tai muitakaan julistuksia, jotka pyrkisivät vastaamaan kysymyksiin maailman tulevaisuudesta. Osallistujat voivat keskenään synnyttää haluamiaan toimintasuosituksia. Periaatteena on, että kukaan ei voi väittää edustavansa yhteistä kaikkien jakamaa mielipidettä.

Foorumeissa on vuosien ajan järjestetty yhteiskunnallisten liikkeiden kokous. Se on kehottanut maailman ihmisiä marssimaan Irakin sotaa vastaan tai protestoimaan Maailman kauppajärjestön kokouksissa. Osa sosiaalifoorumin perustajista on toistuvasti tuohtunut siitä, että jotkut joukkotiedotusvälineet tulkitsevat yhteiskunnallisten liikkeiden julistuksen edustavan koko foorumin kantaa.

TÄMÄNVUOTISESSA foorumissa 18 miestä ja yksi nainen toivat julkisuuteen julistuksen, jonka tarkoitus on edustaa ”Porto Alegren yksimielisyyttä”. Allekirjoittajien joukossa on pari nobelistia sekä Immanuel Wallersteinin ja Samir Aminin kaltaisia älykköjä. Julistus listaa asioita, jotka ovat yhden allekirjoittajan Ignacio Ramonetin mukaan ”synteesi WSF:n ehdotuksista”. Mukana on vaatimuksia valuutanvaihtoverosta, velkojen anteeksiannosta ja kansainvälisten järjestöjen demokratisoinnista.

Julistus on joissakin lehdissä tulkittu koko sosiaalifoorumin puoliviralliseksi kannanotoksi. Sitä se ei kuitenkaan ole. Foorumin periaatteena on edelleenkin, että kannanotot edustavat vain allekirjoittajiaan. Foorumi itsessään ei osaa vieläkään puhua.

Teivo Teivainen

  • 9.9.2009