Viininlehtikääryleitä á la Kurdistan -jutun dolmas-reseptin lisäksi baklava-jälkiruokaherkun ohje.
Baklava (baqlava)
1 paketti filotaikinaa (kurdikaupasta tai Hakaniemen Maxista saa ostaa)
400 gr murskattua saksanpähkinää
1⁄2 dl ruokaöljyä
6 dl kidesokeria
8 dl vettä
1 tl ruusuvettä (1 korkillinen)
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota saksanpähkinäpussi (400 gramman pusseja saa ostaa kurdikaupasta) ja lyö kaulimella pussin päälle (tyhjä pullokin toimii) kunnes pähkinät ovat murskattuja. Ota iso, syvä uunipelti ja voitele pohja ruokaöljyllä. Aseta kaksi kerrosta filotaikinaa uunipellille (voi laittaa useampi taikinakerros jos haluaa), voitele öljyllä, ripottele pähkinämurskaa päälle ja toista kunnes pähkinät loppuvat. Jos taikinakerrokset ovat liian isoja taita ylimenevä osa pellin sisälle. Leikkaa taikina kuutioiksi. Laita uuniin ja paista kunnes pinta on ruskea (noin 10 minuuttia). Kun baklava on uunissa valmistele sokeriliuos. Laita sokeri ja vesi kattilan ja keitä korkealla lämmöllä (kuutonen sähköhellalla) ja hämmennä kunnes liuos on sakeutunut (supistuu puolella). Lisää yhden korkillisen ruusuvettä. Kaada sokeriliuos baklavan päälle heti kun olet ottanut sen uunista.
Ruokaruno:
Hän pyöritti jauhinta
näin jonkun joka pyöritti jauhinta
Hän kieputti hiljaista, painavaa kiveä
lainehtien, ripotellen,
Hän työskenteli
Ja sai äänettömän myllynkiven kajahtamaan
Rakkaani kun kuuluisa Layla,
syötti jyvän käsimyllyyn
Olisinpa se ollut minä
jyvien sijasta
jauhautuisin pölynä tähän maailmaan
Ja tuuli puhaltaisi pölyni
Ja sekoittaisi sen rakkaani luomiin
Tuntematon kurdirunoilija 1500-luvulla (käännös Susanne Ådahl)
Susanne Ådahl