Poliittinen eläin | Viikin huuhkaja

Helsingin Viikissä pesii noin 80 lintulajia, toiset käyttävät paikkaa vain talvehtimiseen.

HELSINGIN VIIKISSÄ pesii noin 80 lintulajia, toiset käyttävät paikkaa vain talvehtimiseen. Yksi näistä on huuhkaja, Euroopan suurin pöllö. Pääkaupungin pulut, lokit, varikset ja rotat maistuvat näille kookkaille saalistajille.

IHMINEN ON OSALTAAN mahdollistanut huuhkajan oleilun Viikissä. Arabianrannassa on asustanut jo toistakymmentä vuotta kaneja, joiden kantaisät ja -emot joku lienee päästänyt irralleen. Kaneja on jo Meilahdessa saakka. Pimeän aikaan huuhkajia saattaa nähdä juuri Arabianrannassa, ne istuskelevat tolpan päässä vaanimassa saalista.

Pesintä ei sen sijaan huuhkajalta Viikissä onnistu. Sopivia kallionjyrkänteitä ei ole, ei myöskään riittävää pesintärauhaa. Talvehtivat linnut etsiytyvät hiljaisemmille seuduille pesimään.

Helsingin Vanhankaupunginlahden hoito- ja käyttösuunnitelma on juuri valmistumassa. Siinä yritetään sovittaa yhteen luonnon ja erilaisten käyttäjäryhmien tarpeet. Helppokulkuisia reittejä on luvassa, ja lintutorneja korjataan niin, etteivät ne heilu aivan mahdottomasti. Niittyjenhoitoa lisätään ja järviruokoa poistetaan.

LUONNONSUOJELUALUE on kuitenkin rajattu kosteikkoihin ja se tarvitsisi ympärilleen kunnon suojavyöhykkeen. Se ilahduttaisi myös huuhkajaa. Uhanalaiset lajit, kuten ruskosuohaukka ja peltosirkku, ovat pesineet Viikissä, mutta ovat häviämässä. Useita linnustoselvityksiä tehnyt Markku Mikkola-Roos Suomen Ympäristökeskuksesta kertoo, että peltosirkkuja oli muutama pari siihen saakka, kunnes taka-Viikin pellot rakennettiin. Samaten järviruovikossa pesivä ruskosuohaukka on riippuvainen peltomaisemasta. Tänä vuonna Viikissä pesi vuosien tauon jälkeen yksi pari. Tulevaisuus riippuu etu-Viikin peltojen kohtalosta.

Gerry B. Ilvesheimo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Kommentoi Facebookissa

voima
  • 9.9.2009

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.