Piratismi iskee marginaalimusiikkiin

Lukuaika: < 1 minuutti

Piratismi iskee marginaalimusiikkiin

Keskusrikospoliisi sulki joulukuussa Finreactor-verkkopalvelimen.

KESKUSRIKOSPOLIISI sulki joulukuussa Finreactor-verkkopalvelimen. Sen alaisuudessa pyöri vertaisverkko, jonka kerrottiin levittäneen tekijänoikeuksia rikkonutta musiikki-, elokuva- ja ohjelmistomateriaalia. Poliisin mukaan välitetyn materiaalin arvo on miljoonia euroja.

Taloustieteilijät Felix Oberholzer ja Koleman Strumpf väittävät, ettei musiikin lataaminen verkosta ole kovin haitallista toimintaa.

Kaksikko julkaisi ensimmäisen empiiriseen aineistoon perustuvan tutkimuksen musiikin myynnin ja verkkovaihdon välisestä riippuvuudesta.

Tutkijoiden mukaan verkkopiratismi ei juuri vaikuta levymyyntiin. Myynnin laskua he selittävät kulutustottumusten muuttumisella: Cd-levyjen sijaan ostetaan dvd-levyjä ja pelejä. Myyntiin vaikuttaa myös se, millaisia levyjä on tarjolla.

Jos artistit eivät kiinnosta kuluttajia, myynti laskee.

TOISET OVAT skeptisempiä. Vertaisverkkokäyttäjiätutkineen Jarno Mäkelän mukaan tiedostonjakelupalvelut aiheuttavat Suomessa vuosittain jopa 800 000 levyn myyntitappiot.

Oberholzer ja Strumpf tutkivat piratismin vaikutuksia myös artistikohtaisesti. Tulos oli yllättävä: tiedostonjakopalvelimet lisäävät lievästi paljon myyvien artistien myyntiä. Piratismin haitat sen sijaan kohdistuvat ennen kaikkea marginaalimusiikkiin.

Tämä johtuu siitä, että piratismin määrä korreloi artistin suosion kanssa. Koska paljon myyvät levyt ovat vertaisverkoissa helpommin saatavilla, piratismi altistaa suuren yleisön valtavirtamusiikkiin.

Antti Tietäväinen

  • 9.9.2009