Hoppia hiekkalaatikolta

Lukuaika: < 1 minuutti

Hoppia hiekkalaatikolta

Lappeenrantalaislähtöinen hiphopryhmä Kaucas tarinoi kuulumisistaan hyvällä kesäfiiliksellä.

Betoninharmaalla kallion sisäpihalla Helsingissä käy supina. Lappeenrantalaislähtöinen hiphopryhmä Kaucas tarinoi kuulumisistaan hyvällä kesäfiiliksellä. Saimaanrannalta-sinkku ja Lopunajan laulut 2006 -albumi ovat ylistystä ja manaus-ta tälle ajalle ja Suomelle.

Uuden levyn teemoista puhuttaessa pojat kuvailevat teoksen käsittelevän kaiken lopun ajatusta ja tunnelmaa.

Maailman pahinta saastaa onkin artistien mielestä raha – ja ihmisyys. Ihmisen jätökset, tuotokset ja luomukset saavat ryhmältä osakseen kärkevää kritiikkiä.

”Tuotteistetut ihmissuhteet on saastaa”, sanoo Tuomari.

Hullu A määrittelee politiikan ihmisten välisiksi ongelmiksi ja niiden selvittelyksi. Koko elämänhän voi nähdä politiikkana.

”Suomessa se on hienosti hämärretty tavallisen tallaajan elämästä, – siellähän ne jotain touhuaa”, pohtii Kasperi.

Muusikot ihailevat henkilöitä, jotka ovat rohkeasti pitäneet suunsa auki oikealla hetkellä. Taiteellisia vaikutteita on irronnut sieltä sun täältä. Esimerkkinä taiteen rajamailta Kaucaan pojat mainitsevat heti itsensä.

Laki määrittää taidetta esimerkiksi kontrolloimalla yksilön ilmaisua ja kieltää ruohonjuuritason katutaiteen.

Setien itsensä mielestä keikoilla on energinen meno, lavalla on erilaisia persoonia. He vetävät omilla tyyleillään keitoksen, josta kehkeytyy väkisinkin ainutlaatuinen freak show.

Keikkojen lisäksi elämyksiä lisää kesä. Tuomarin mieltä piristävät silakkatakki, kalastajien muinoin käyttämä vaatekappale, ja pullo Jaloviinaa. Haho mainitsee nauttivansa erityisesti koivuista ja allergiasta.

Tunteista puhuttaessa tulee heti esille itsekkyys. Silti Kaucas-leirissä jaksetaan yhä uskoa rakkauteen ja elämän kauneuteen.

”Liha on kaunista”, miettii Tuomari.

Kasperi on haastattelupäivänä kirjoittanut biisin suvaitsemattomuudesta, siitä mitä ei siedä. ”Eli ei loppupeleis mitään. Häh?”

Kaucasin albumi Lopunajan laulut 2006 ilmestyi 28.6.

Yhtye lpr Hardcore Summerfestillä 8.7. ja Helsingin Food Not Bombs 2006 -festivaalilla 19.8.

Maaret Kukko

  • 9.9.2009