Venäjä täytti EU:n vaatimukset hetkellisesti – ja korjasi tilanteen heti entiselleen.
HUMAN RIGHTS WATCHIN raportin mukaan Guantánamossa terrorismiepäilyjen vuoksi säilytettyjä venäläisvankeja on kidutettu myäs kotimaahansa palauttamisen jälkeen.
Yhdysvalloissa vankien kidutuksesta on syytetty terrorismintorjunnasta vastaavia tiedustelupalveluja. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sen sijaan on jäänyt ihmisoikeusjärjestäjen epäilyijen ulkopuolelle, vaikka se on maan ylin terrorismintorjunnasta vastaava elin.
Itse asiassa uskotaan, ettei FSB edes voi syyllistyä vankien kidutukseen, koska jo vuoden 2006 tammikuussa FSB:n vankilat siirtyivät oikeusministeriän alaisuuteen. Presidentti Putin allekirjoitti asetuksen jo heinäkuussa 2005 täyttääkseen Euroopan neuvoston vaatimukset luopua totalitarismin perintänä jääneistä turvallisuuspalvelun omista vankiloista.
Viime vuoden alussa FSB ilmoitti siirtäneensä omat tutkintavankilansa Venäjän liittovaltion vankeinhoitolaitoksen alaisuuteen. Niistä vastaamaan perustettiin jopa erillinen hallinto-osasto, jonka johtajaksi tuli kenraaliluutnantti Vladimir Semenjuk. Novaja Gazetan tietojen mukaan kyse oli kuitenkin peiteoperaatiosta.
FSB:N PÄÄMAJASSA Moskovan Lubjankalla läydettiin näppärä ratkaisu ongelmaan ilmeisesti presidentin avituksella. Novaja Gazetan tietojen mukaan FSB:n vankiloiden henkiläkunta siirrettiin ensinnäkin vankeinhoitolaitoksen alaisuuteen, mutta määräaikaiselle tyäkomennukselle. Turvallisuuspalvelun upseerit ovat siis edelleen FSB:n määräyspiirissä.
Toiseksi, maaliskuussa 2006 Venäjän duuma hyväksyi lakimuutoksen, jonka mukaan FSB ei enää saisi ylläpitää omia vankiloitaan. Kuitenkin jo saman vuoden kesäkuussa, Perustuslainpäivänä, presidentti Putin allekirjoitti uuden asetuksen, joka sisälsi päinvastaisia muutoksia.
Uusi asetus tuo muutoksia vain turvallisuuspalvelun toimenkuvaan: FSB voi perustaa rikoksesta epäiltyjen, pidätettyjen ja kiinniotettujen lyhytaikaiseen säilyttämiseen tarkoitettuja laitoksia sekä harjoittaa niissä rikostutkintaa.
Mitä muuta uusi laitos on kuin sama vanha tutkintavankila? Miliisin ylläpitämissä säilytystiloissa pidätetyt viipyvät yleensä vain muutamia vuorokausia, mutta FSB:n säilytystiloissa käytäntä voi olla toinen. Uuden asetuksen mukaan FSB:n tiloihin voidaan sijoittaa myäs esitutkintavankeja sekä jo syytteen saaneita vankeja.
AIKAISEMMIN vain miliisillä ja rajavartiolaitoksella on ollut oikeus ylläpitää pidätettyjen lyhytaikaiseen säilytykseen tarkoitettuja tiloja. Vuonna 2003 rajavartiolaitos liitettiin kuitenkin FSB:n alaiseksi. Nyt FSB voi perustaa omia pidätyssellejään myäs raja-alueiden ulkopuolelle.
Lain mukaan FSB:llä on oikeus päät tää vankiloidensa määrästä. Niiden lukumäärää ei voi edes tarkistaa mistään, sillä asia kuuluu valtionsalaisuuksien piiriin. Terveisiä Euroopan neuvostolle, ETYJ:lle, YK:lle ja kaikille muille hyväuskoisille järjestäjille.
Juttu on julkaistu alun perin Novaja Gazetassa. Suomentanut: Anu Lönnqvist
Andrei Soldatov & Irina Borogan