Ersäläisille oma tasavalta

Lukuaika: < 1 minuutti

Ersäläisille oma tasavalta

Ersäläisten kansankongressi heitti kesäkuun lopulla kylmää vettä pääministeri Putinin suunnitelmille yhdistää Venäjän federaation ei-venäläisiä pieniä tasavaltoja suurempiin venäläisiin alueisiin.

”Kansamme syrjintä on niin rajua – loukaten sekä kansainvälistä oikeutta että Venäjän perustuslakia – ettei ole muuta mahdollisuutta kuin vaatia oman autonomisen tasavallan perustamista”, todetaan ersäläisten julkilausumassa.

Ersäläiset ovat suomensukuinen kansa, joka yhdessä kielisukulaistensa mokšalaisten kanssa asuttaa Mordvan tasavaltaa 600 kilometriä Moskovasta kaakkoon. Tasavallan 830 000 asukkaasta ersäläisiä ja mokšalaisia on 32 prosenttia. Venäjällä elää noin 600 000 ersäläistä. Mordvan lisäksi ersäläisiä elää Tšuvassiassa, Tatarstanissa, Baškortostanissa ja venäläisalueilla.

Etniseltä pohjalta luotujen tasavaltojen kielilakien harmonisoiminen federaation lakien kanssa on viime vuosina vienyt vähemmistökieliltä laillisen aseman.

Ersäläisiä ovat raivostuttaneet myös Moskovan pyrkimykset luoda keinotekoinen ”mordvan kieli”, joka yhdistäisi sekä ersän että mokšan sanoja. Aktivistit pelkäävät, että keinotekoisen kielen avulla, jota kukaan ei oikeasti puhu, saataisiin tekosyy lakkauttaa ersän ja mokšan kielten opetus.

Ersäläisjärjestöt ovat radikalisoituneet viime vuosina. Erzjan Mastor -sanomalehden ympärille ryhmittyneet aktivistit ovat julkaisseet julkilausumia ja järjestäneet tempauksia. He kritisoivat kiihtyvää venäläistämistä, johon liittyy kansallisen historian väärentämistä ja ortodoksisen kirkon hyökkäys mordvalaista luonnonuskoa vastaan.

Viranomaiset ovat yrittäneet lakkauttaa Erzjan Mastorin, ja lehden toimittajia on syytetty oikeudessa ”ekstremismistä”. Mordvan tapahtumat ovat tuttuja Marinmaalta, jossa poliittinen sorto on jatkunut vuodesta 2000.

Ville Ropponen

  • 9.9.2009