elämää hellan & soittimen välissä

Lukuaika: 2 minuuttia

elämää hellan & soittimen välissä

”Ruoka on olennainen osa elämää, ja muusikonkin pitää ravita itsensä hyvin”, Kari Hulkkonen Soul Captain Bandista kiteyttää.

”Se on vähän niinku nuotio”, tuumii Soul Captain Bandissä bassoa soittava Kari Hulkkonen ruuanlaitosta.

”Kun kokoaa nuotion, niin sitten väsää nuotion eikä mitään kasaa. Tekee sille nuotiolle kunniaa”, punajuuria pilkkova poika pähkäilee.

Sama sääntö pätee kokkauksessa: ruokaa on kohdeltava kunnioittaen ja se tulee laittaa esille kauniisti.

”Tärkeintä ruuanlaitossa on hyvä fiilis”, rokkikokeista toinen, Jori Hulkkonen hehkuttaa rytmikkään kokkausmusiikin säestämänä.

Kasviskokkaukselle omistautuneet muusikkoveljekset korostavat ruuanlaiton olevan kokonaisvaltainen juttu, jossa oikea tunnelma on tärkeä. Parhaissa fiilareissa syntyy nautinnollinen, monipuolinen ateria.

Vaikka nämä kaksi Sielukapteenin kaverusta ovat kokkailleet jo pienestä pitäen, avautui kulinaarinen maailma heille kunnolla vasta kasvissyönnin myötä.

”Kun kuutisen vuotta sitten lopetin lihansyönnin, aloin kiinnittää huomiota siihen mitä ja miten syön”, muistelee Jori sipulia freesatessaan. Vuosien vieriessä porkkana poikineen jalostui maukkaaseen muotoon ja kasviskokkaus vei rokkikokin mennessään.

Veljesten mielestä niin ruuanlaitto kuin musiikkikin ovat antaumuksellista toimintaa. Kumpaakin he tekevät asialle omistautuen ja suurella sydämellä.

”Ruoka on olennainen osa elämää, ja muusikonkin pitää ravita itsensä hyvin”, Kari kiteyttää kaataen samalla lisää luomuviiniä lasiin.

”Se on just niin kun Kapteeni Ä-nikin sanoo, että hommat hoidetaan, mutta syyään eka”, Kari ynnää.

Myös muut Soul Captain Band -orkesterin jäsenet pauhaavat patojen parissa tuhkatiheään. Toisinaan soittosakki pitää sessioita, joissa musisoinnin muassa laitetaan yhdessä ruokaa. Silloin kuulemma pitää kutinsa mukailtu sananlasku: ”Mitä useampi kokki, sitä suurempi soppa.”

”Peruslähtökohta keikoille lähtemiselle meillä on se, että meille tarjotaan täysipainoinen ja ravitseva kasvisateria”, Kari linjaa ja ponkauttaa porkkanat pataan.

Parasta ruokaa bändi on saanut Porvoon vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Bar Maryssa. Dj Bunuelin loihtiman murkinan mahtava maku ja ylipäätään koko tunnelma virittikin Sielukapteenit soljuvaan soittotuokioon, joka pursotti iloa ilmoille ja sai taatusti tanssikenkiin vipinää.

Purppuranpunaisesta bortskeitosta leviää hurmaavaa tuoksua, joka saa veden kielelle. Keitto alkaa olla valmista, mutta venäläisen aterian täydentämiseksi on vielä taiottava tattariletut. Kari vispaakin kovaa kyytiä soijakermapohjaista taikinaa blinipannun kuumetessa liedellä.

”Kari on meillä varsinainen taikinamestari”, maustamiselle omistautunut Jori kehaisee veljeään, jonka varsinainen bravuuri kuitenkin on hapankaali-makaronilaatikko.

Maustamisen jalon taidon lisäksi Jorin erikoisuus on linssikeitto, jossa kookosmaito näyttelee tärkeää roolia. Kumina, chili ja tietenkin valkosipuli saava mainion maustesankarin vuodattamaan yllin kyllin ylisanoja.

Kun viimeinenkin blini on paistunut pannulla kullankeltaiseksi, on aika aterioida. Ja mikä soppa siitä syntyikään! Parempaa bortsia saa varmasti kaukaa hakea.

rokkikokin bortskeitto

(kahdeksalle kaverukselle)

mainos

7 punajuurta

5 porkkanaa

2 keskikokoista maa-artisokkaa

5 sipulia

1 juuriselleri

puolikas kaali

(punaviinimarinoituja) valkosipulinkynsiä

riittävästi vettä

2 dl tomaattipyreetä

3 suolakurkkua

ruohosipulia

timjamia

kuminaa

suolaa

rosee- ja mustapippuria

rosmariinia

1 kasvisyrttiliemikuutio

1 dl omenaviinietikkaa

tarpeeksi öljyä freesaukseen

Pese ja kuori kasvikset. Pilko ne haluamaasi muotoon. Säilyttääksesi juuresten kauniin värin freesaa ne pannulla. Anna suikaleiden seistä freesauksen jälkeen pari minuuttia vedellä laimennetussa omenaviinietikassa. Laita sitten punajuuret, sipuli, kaali ja porkkanat kattilaan, ja lisää vettä sen verran että kasvikset peittyvät. Sujauta joukkoon kuminaa ja suolaa makusi mukaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää maa-artisokka, valkosipuli, selleri ja kasvisliemikuutio sekä tarpeeksi vettä. Kiehuta miedolla lämmöllä. Kun vihannekset ovat kypsyneet, lisää tomaattipyree, loput yrtit, pippurit, suolakurkut sekä ruohosipuli. Anna hautua. Mitä kauemmin keitto hautuu, sitä täyteläisempi soppa syntyy. Tost noin vaan. Tarjoile blinien, hapankaalin, smetanan, hyvän mielen ja ystävien kera. Vodkaa saa ottaa kohtuudella (tai ilman).

mainos

Johanna Koskinen

  • 9.9.2009