Asetarkastajia & joukkotuhoaseita

Lukuaika: < 1 minuutti

Asetarkastajia & joukkotuhoaseita

Todisteet Irakin joukkotuhoaseista uupuvat suurhyökkäyksen aattona.

YK:n asetarkastajat eivät toistaiseksi ole löytäneet raskauttavia todisteita Irakin joukkotuhoaseista. Siitä huolimatta Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian suurhyökkäys Irakiin näyttää väistämättömältä, riippumatta siitä, saadaanko sille turvallisuusneuvoston siunaus tai ei. Asetarkastajille on kuitenkin annettava työrauha, ja YK:n sekä koko kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa sodan välttämiseksi.

YK:n asetarkastajien entinen johtaja Scott Ritter selvittää juuri suomeksi ilmestyneessä kirjassaan perinpohjaisesti, ettei Saddam Husseinilla voi olla toimivia joukkotuhoaseita hallussaan. Joukkotuhoaseita alueella kuitenkin on. Tehtävästään vuonna 1998 eronneen YK:n humanitaarisen avun Irak-koordinaattorin Dennis Hallidayn mukaan eräänlainen joukkotuhoase ovat olleet Irak-pakotteet, jotka yhdessä pommitusten siviilikohteille aiheuttamien tuhojen kanssa ovat aiheuttaneet yli miljoonan ihmisen kuoleman, heistä yli puolet lapsia.

Toinen unohdettu joukkotuhoasekätkö on Israelissa. Entinen ydinaseteknikko ja omatoiminen ”asetarkastaja” Mordechai Vanunu paljasti lähi-idän pisimmälle menneen joukkotuhoaseohjelman jo vuonna 1986. Palkkioksi toiminnastaan hänet kidnapattiin Roomassa ja tuomittiin 18 vuodeksi vankilaan, jossa hän edelleen odottaa vapautumistaan. Sen kummemmin YK kuin yksikään turvallisuus neuvoston pysyvistä jäsenistä ei ole millään tavoin kyseenalaistanut hänen pidätystään tai vaatinut, että kansainvälisten tarkastajien pitäisi päästä tutkimaan ja valvomaan kyseisiä tuotantolaitoksia.

Kasvava kansainvälinen painostus voi vielä kuitenkin estää täysimittaisen sodan syttymisen. Helmikuun 15. päivä on kansainvälinen toimintapäivä sodan estämiseksi. Toivottavasti mahdollisimman moni suomalainenkin lähtee silloin liikkeelle rauhan puolesta. Vaatimuksena tulee olla myös Suomen hallituksen liittyminen Saksan ja Ranskan tavoin yhteiseen rintamaan sotatoimia vastaan.

Teemu Matinpuro

  • 9.9.2009