Kirjoittanut jukka vuorio

17 vuotta punkin eturivissä

Lukuaika: 2 minuuttia

17 vuotta punkin eturivissä

Suomalaisen punkrockin kestosuosikki Wasted tietää, miltä tuntuu saada uusnatsin puukosta.

Wasted, Särkyneet ja Pää Kii vetivät joulun molemmin puolin Punk Rock X-Mas -kiertueen ympäri Suomea, ja useat keikkapaikat myivät ovella ei-oota.

Tammikuun alussa Helsingin Tavastian ulkopuolellekin jäi monta kymmentä ihmistä turhaan kyselemään lippujen perään.
Yhtyeen laulaja-kitaristi Ville Rönkkö vastaa puhelimeen kotonaan Berliinissä.

Elääkö punk jonkinlaista uudelleentulemista juuri nyt?

”Noh, se on vähän että miten haluaa asian ajatella. Me ja monet muutkin bändit ollaan tehty tätä viimeiset 15 vuotta. Koko 2000-luku on ollut aktiivista punk-skenessä ja keikoilla on käynyt porukkaa.”

Mutta olihan tuorein Suomen-kiertue mieletön suksee?

”Niitä keikkoja ruvettiin järkkäämään jo kauan aikaa sitten, ja sovittiin vain, että joku Bergmanin Teemun bändi tulee keikalle myös. Kävi sitten niin, että Pää Kii olikin yhtäkkiä megasuosiossa ja suurin osa sen kiertueen keikoista oli loppuunmyytyjä.”

Uusin levynne Rugged, Raw & Unplugged on akustinen. Mitenkäs nyt näin?

”Pari vuotta sitten oltiin keikalla Berliinin Ramones-museossa, siellähän ei voi vetää muita kuin akustisia keikkoja. Jengi tykkäsi, ja meiltä pyydettiin sen tyyppisiä esiintymisiä enemmänkin. Palaute oli hyvää, joten ei siinä pahemmin mietitty, kun päätettiin, että tehdään nyt tämmöinenkin julkaisu.”

”Mutta samanlaista summarätkintää se on kuin kaikki muukin meidän musa.”

Wasted aloitti taipaleensa 1990-luvun Joensuussa. Silloin kaupungin uusnatsiongelma oli arkipäivän todellisuutta.

”Samaan aikaan kun jengi veti toisiaan Joensuun torilla aivan täysiä turpiin, poliisiauto oli siinä torilla parkissa ja kytät sisällä, mutta eivät tulleet edes ulos sieltä autosta. Katsoivat vain, että pojat siellä pihalla nahistelevat.”

Wastedin kappale Hatecrime kertoo eräästä illasta, kun jouduit itse uusnatsien hyökkäyksen kohteeksi. Mitä tapahtui?

”Sain viisi osumaa puukosta. Onneksi sain kädet niskan taakse, kun sinnehän ne yritti lyödä. Nykyään tuollaisista tapahtumista kohistaan ihan eri tavalla, silloin media vähätteli.”

Puhe kääntyy tammikuun lopussa tapahtuneeseen Jyväskylän kirjastopuukotukseen, missä uusnatsien ryhmä yritti tunkeutua äärioikeistosta kertovan kirjan esittelytilaisuuteen.

Miten reagoit tähän äärioikeiston nousuun?

”Siis aivan perseestä, että tuollainen puukotus on nykyään edes mahdollista. Mutta että ymmärtäisi minkälainen paikka Joensuu oli silloin ysärillä, niin siellä tapahtui joka viikko jotain tuontapaista.”

Wastedin riveistä on aina menty sivariin ja oltu rauhan miehiä. Uusnatseille ette taida kääntää toista poskea?

”Mä olen väkivaltaa vastaan, mutta kun tyypit käy joukolla kimppuun, niin miten sitä tilannetta puhumalla selvittää? Ei siinä ruveta ehdottelemaan, että jos järjestettäisiin joku yhteinen opintopiiri väkivallattomuudesta.”

Kirjoittaja on ikuisesti Vuoden nuori journalisti.

mainos

Wasted 8.3. Jyväskylän Mustassa Kynnyksessä, 9.3. Tampereen Vastavirta-klubilla, 15.3. Helsinki Vallilan skeittihallilla & 16.3. Helsingin Lepakkomiehessä.

Jukka Vuorio