Yhteiskunta

Taikamunakasta Olavi Uusivirran keittiössä

Lukuaika: 4 minuuttia

Taikamunakasta Olavi Uusivirran keittiössä

Teksti Saila Kivelä

Vegaanihaaste yllätti julkkiskokit helppoudellaan.

Julkaistu aiemmin Voimassa 1/2015.

”Purkkiherkkusienillä vegaanihaasteeseen!” julistaa poliitikko Li Andersson Facebookissa samalla kun veistää säilykepurkkia auki jättimäisellä veitsellä.

Andersson on vegaanihaasteen vastaanottanut julkkisosallistuja, ja minä olen hänen tutorinsa. Kokkailu ei varsinaisesti ole kummankaan erikoisalaa. Mitähän tästä tulee?

Olemme Anderssonin ja toisen poliitikon, Emma Karin, kanssa tulleet muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirran luokse viettämään iltaa kokkailun merkeissä. Kolmikko on vastaanottanut haasteen. Nyt on totuuden hetki: kuinka elämä ilman eläinperäisiä tuotteita on sujunut?

”Päivä 16…”, Uusivirta aloittaa. Rupean välittömästi pelkäämään kokemuksen vastanneen haaksirikkoselviytymistä autiolla saarella. ”… ja on mennyt aika mutkattomasti”, hän jatkaa.

Helpotukseni on suuri.

Ero aiempaan ruokavalioon ei ole Uusivirran kohdalla ollut hätkähdyttävä.

”Söin kasvispainotteisesti ennenkin. Tosin myös juustoa, kananmunia ja kalaa. Muuta lihaa vain hyvin harvoin. Kaupassa tarkkaavaisuutta on pitänyt lisätä.”

Peruskauppoihin Uusivirta kaipaisi vegaanisia leivänpäällisiä kuten soijajuustoa ja leikkeleitä.

Amsterdamin-reissulla hän päätyi vegaanihaastelaisen kenties pahimmalle vaaravyöhykkeelle – juustokauppaan. ”Siellä tapahtui lipsuminen”, Uusivirta myöntää hitaasti ja virnistää.

”Maistoin seitsemän ja 14 kuukautta kypsytettyjä gouda-juustoja. Saanko anteeksi?” Sovimme, että Uusivirta saa anteeksi, jos minäkin saan anteeksi kierrätysnahkakengät.

Ajatus luopumisesta ja teon konkreettisuus saivat Uusivirran mukaan haasteeseen.

”Meidän täytyy luopua tietyistä saavutetuista eduista ja kulutuksesta joka tapauksessa. Siksi halusin haastaa itseni.”

Aikooko Uusivirta jatkaa veganismia?

”Ruokavaliossa on tapahtunut sellainen nytkähdys, että ajattelen ruoan nykyään enemmän kasvisruoaksi. Luulen, että valitsen tämän jälkeenkin vegaanisen vaihtoehdon useammin, mutta en usko, että maito, kananmunat tai kala jäävät kokonaan pois.”

Uusivirran puolison, Saaran vanhemmat kalastavat, ja kala on siksi kuulunut pariskunnan ruokavalioon. Kala saa meidät pohtimaan suhdettamme eläimiin.

Vaikka olen ollut jo tovin eläinoikeustoiminnassa mukana, myönnän itsekin pohtineeni, miksi kalat pitää sotkea asiaan. Sitten tajusin, että mykkiä ja ilmeettömiä kaloja kohtaan on hankalaa tuntea myötätuntoa.

”On totta, että kalojen yksilöllisyyttä on vaikea hahmottaa. Lehmät, siat ja kanat tuntuvat enemmän eläimiltä”, miettii Uusivirta.

Poliitikkohaastelaisillemme vegaanius on ollut vielä helpompaa. Emma Kari ryhtyi kasvissyöjäksi ensimmäisen kerran jo ala-asteella. Tämä olisi pätemisen aihe eläinoikeuspiireissäkin.

Karin pitkän vegaanikauden katkaisi ensimmäinen raskaus. Silloin lehmänmaitotuotteet palasivat ruokavalioon. ”Olin pitkään pohtinut paluuta vegaaniksi ja vegaanihaaste tuntui hyvältä mahdollisuudelta tähän”, hän kertoo.

”Lisäksi vegaanihaaste on hyvä mahdollisuus puhua siitä, kuinka helppoa veganismi on. Helsingissä parissa vuodessa tapahtunut muutos vegaaniruoan ravintola- ja kahvilatarjonnassa on ollut äimistyttävä.”

Kari haastoi mukaan toisenkin vihreiden poliitikon: Jukka Relanderin. ”Keski-ikäisen lihaa syövän heteromiehen vegaanikokeilu on joillekin ollut hieman vaikeampi pala”, Kari myhäilee. Ennakkoepäilyistä ja ulkopuolisten Facebook-kuittailusta huolimatta Relanderin kokeilu on Karin mukaan sujunut hyvin.

”Ruoka ja lapset ovat aiheina sellaisia, että ne menevät aika iholle. Nykyään tosin tuntuu, että yhä useammin juuri lihansyöntiä saa perustella”, Kari pohtii.

Myös Andersson on kasvissyönnin konkari. ”Omassa ruokavaliossani olen joutunut tekemään vain pieniä muutoksia. Kahvimaito on vaihtunut”, hän kertoo.

Kaikille kokelaillemme kysymys veganismista palautuu siihen, ettei viitsisi olla vaivaksi. Muiden järjestämät tilaisuudet voivat olla hankalia.

”Toisaalta tämä on älyllistä laiskuutta, koska samalla kun ilmoittaa kasvisruoasta, niin voisihan sitä ilmoittaa vegaaniruoastakin”, Andersson tuumaa.

”Ainoastaan pari mokaa on sattunut, esimerkiksi kahviin lorahti rutiinilla lehmänmaitoa, mutta korvaan sen sillä, että jatkan haastetta pidempään”, hän jatkaa.

”Oikeastaan omassa linjassa voisi jatkossa olla muutenkin tiukempi”.

Uusivirran ja Karin vegaanitutorin Sami Kedon ohjeistuksella kokelaat saavat aikaiseksi oikein mainion kolmen ruokalajin illallisen.

Alkupalaksi on avokadosalaattia ja kananmunatonta munakasta. Munakkaan pääraaka-aine ei ole taikuus, kuten kokelaat aluksi arvelevat vaan kikhernejauho. Kari onnistuu kääntämään munakkaasta täydellisen lätyn.

”Reseptihommat” eivät ole Anderssonin juttu, mutta säkillinen punajuuria muuttuu raasteeksi sitkeällä käsipelillä. Raaste on pääruokamme, punajuurihamppupihvien, tärkein raaka-aine.

Toinen raaka-aine ovat hampunsiemenet, mutta pihvit maistuvat niistä huolimatta hyvin.

Jälkiruoaksi tarjolla on suklaamoussea ja vaniljajäätelöä. En tiedä, onko syynä Emma Karin kolmen vartin pähkäily soijakermavaahdon vatkaamisen kanssa, mutta suklaamoussesta tulee taivaallista. Uusivirtakin häärää ruoan parissa. Erityismaininnan ansaitsee pöytään kiikutettu vegaaninen samppanja.

Uusivirta sai mutkattomasti työpaikalleen Kansallisteatteriin järjestymään vegaanisen lounaan haasteen ajaksi. Emma Kari kertoo saaneensa vegaaninihkeänä ja omahyväisenä tunnettuun Rytmi-kahvilaan vegaanisia leipiä. Aikamoinen saavutus!

Li Anderssonia Rytmi-kahvila ei sen sijaan kiinnosta.

”Meidän pitäisi puhua enemmän eläinten oikeuksiin liittyvistä ongelmista ja politiikasta kuin siitä, millaisia leipiä Rytmissä on. Omassa politiikassanikin asia voisi olla enemmän esillä.”

Toisaalta työpaikkaruokaloilla ja instituutioilla on Anderssonin mukaan merkitystä.

Itse en aluksi ajatellut ottaa Palmiaa tässä seurueessa puheenaiheeksi, mutta Kari kertoo, että Palmian Kaupungintalon ruokala osallistuu vegaanihaasteeseen. Listoille on ilmestynyt vegaaninen vaihtoehto.

Kari oli ilahtunut ruokalassa, kun juustokuorrutetun kasvisruoan kerrottiin olevan täysin vegaaninen.

Vegaanihaaste ei vaikuta olevan kolmikolle minkään sortin ongelma. Kaikki vakuuttelevat välttyneensä meheviltä yllätyksiltä tai epäonnistumisilta. Yllätys on pikemmin ollut haasteen helppous.

Loppuilta haastellaankin aivan muista asioista, kunnes Uusivirta heittää meidät ulos. Kello on puoli kolme yöllä.

Vegaanihaaste on Oikeutta eläimille -järjestön ja Vegaaniliiton yhteinen kampanja, jossa kannustetaan ihmisiä kokeilemaan elämää ilman eläinkunnantuotteita kuukauden ajan. Tällä kertaa mukaan haastettiin myös joukko julkimoita. www.vegaanihaaste.net

Reseptit

Avokadotäytteinen kikhernemunakas

Lähde: Chocochili.net

Munakas:

3 dl kikhernejauhoja

1/2 tl suolaa

1 tl juustokuminaa

1 tl kurkumaa

mustapippuria myllystä

2 dl vettä

2 tl rypsiöljyä + öljyä paistamiseen

Täyte:

1 kypsä avokado

kourallinen ruohosipulisilppua

tammenlehtisalaattia tai rucolaa

Sekoita kikhernejauhot ja mausteet. Lisää vesi muutamassa erässä. Lisää öljy. Anna turvota viitisen minuuttia. Jos taikina tuntuu liian paksulta (sen pitäisi olla paksua, mutta kuitenkin sellaista, että sen saa kaadettua pannulle), lisää vielä tilkka vettä.

Sillä aikaa kun taikina turpoaa, pilko avokado kuutioiksi. Sekoita joukkoon ruohosipulisilppu.

Kuumenna pannu ja lisää siihen tilkka öljyä. Kaada taikina pannulle ja anna paistua kunnes pinta hyytyy. Käännä munakas ja paista toiselta puolelta vielä minuutti-pari.

Nosta munakas lautaselle, laita päälle avokado-ruohosipuliseos ja tammenlehtisalaattia. Taita munakkaan toinen puoli avokadoseoksen päälle ja nauti!

Lindströmin hamppupihvit (8 kpl):

Lähde: Härkäpapua sarvista. Moreeni 2010.

1 dl raastettua punajuurta

1 1/2 dl kokonaisia hampunsiemeniä

1 1/2 dl vettä

2 tl currya

1 tl suolaa

2 dl kaurahiutaleita

1/2 dl ruisjauhoja tai kookosjauhoja

kylmäpuristettua kookosöljyä paistamiseen

Raasta punajuuret valmiiksi. Paahda hampunsiemeniä kuivalla pannulla kunnes ne alkavat tuoksua (poppareilta). Sekoita tällä välin kaikki kuivat ainekset punajuuriraasteeseen.

Murskaa paahdetut hampunsiemenet veden kanssa, esim. tehosekoittimella. Lisää siemenmurska ja vesi muiden ainesten joukkoon, ja sekoita taikina tasaiseksi.

Paista pihvejä pannulla kookos-öljyssä molemmin puolin noin neljä minuuttia.

  • 6.2.2015