siirtoja 1mg

Väinölän kesäteatteri 2017

Väinölän yhteisön kesäteatterissa Mänttä-Vilppulassa jatkaa viime kesänä kantaesityksensä saanut SIIRTOJA -näytelmä erään työpaikan ilmapiiristä. Näytelmää voisi luonnehtia sanoin: ”Ajan hermolla, ikuisuuskysymysten äärellä!” SIIRTOJA tosiaankin on ajan hermolla, sillä viime aikoina työpaikkojen ilmapiiriongelmat ja työpaikkakiusaaminen ovat olleet usein esillä otsikoissa. Vaikka näytelmän työpaikka on fiktiivinen, tapahtumat ovat hyvinkin todellisia, eivätkä sinänsä rajoitu vain työelämään vaan ihmisenä olemiseen.

Viime kesän katsojapalautteen perusteella voi todeta, että varsin eri aloilla toimivat ihmiset löysivät näytelmästä kosketuspintaa ja samaistumisen kohteita. Näytelmä tarjoaakin katsojalle tuokion peilata omaa inhimillisyyttään ja yhteisöllisyyttään. Teatterihetki voi antaa sysäyksen oivalluksiin, ehkä jopa avata jotain sisäistä solmukohtaa.

Kuinka SIIRTOJA on sitten ikuisuuskysymysten äärellä? Ilmapiirikysymys eli rauha on ikuisuuskysymys. Ei suinkaan siinä mielessä, että rauhaa ei koskaan saavutettaisi ja ratkaisut liukuisivat aina vain kauemmas. Rauha on elintärkeää, niin sisäisesti kuin näkyvästikin. Rauhantahto on välttämätön perusta kestävälle kehitykselle.

Uutisotsikoissa on ollut myös poliittisen jännitteen kiristyminen, johon on reagoitu sotilaallisella varustautumisella. Median luomia uhkakuvia tai ei, mutta kiristyminen on huolestuttava suuntaus. Yksilönä olenkin velvoitettu huomioimaan, olenko itse lisäämässä vai huojentamassa jännitteitä, missä sitten olenkin: työpaikalla, kotona, yhteisössä. Kaikki summautuu; pienistä pisaroista muodostuu virtauksia.

SIIRTOJA juuri osoittaa teatterin keinoin, kuinka rauhanrakentaminen on pieniä siirtoja jokapäiväisessä elämässä. Siis meidän kaikkien ulottuvilla. Ajatukset, tunteet ja teot ovat voimaa, energiaa, värähtelyä, – siirtoja. Vuorisaarnan pasifismin -josta näytelmäkin on innoitustaan saanut – kiinnostavuus on siinä, että se ulottuu tässä ja nyt elettävään elämään, vuorovaikutussuhteisiin ja sydämen tilaan.

Ja onhan näytelmässä toki huumoriakin -mikäli osaa nauraa itselleen, kuten eräs katsoja sanoi.

SIIRTOJA. Käsikirjoitus & ohjaus Pirjo Rautiainen. Työryhmässä mukana 28 henkilöä.

Väinölän yhteisö (Ihmisyyden tunnustajat) on Pekka Ervastin teosofialle perustuva yhteisö, joka on perustettu v. 1978 Martta Horjanderin toimesta. Yhteisö tarkoittaa tässä tapauksessa myös yhteistä asumismuotoa ja yhteistaloutta. Yhteisöelämäntapa on yritys tehdä teosofista – henkisistä ja pasifistisista – periaatteista olennainen osa jokapäiväistä elämää. Runsas kulttuuritarjonta on omaa tuotantoa. Avoinna päivittäin. www.ihmisyydentunnustajat.fi