Hämeentie 48Kirjoittanut anu brask

Se suolaisempi piirakka

Lukuaika: 2 minuuttia

Se suolaisempi piirakka

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Anu Brask

Gradu-urakka edessä, mutta järki ei riitä ja särki ei maistu? Onneksi on ruokatohtori.

Vaiva:

Aloitan massiivisen gradu-urakan piitkän opiskelutauon jälkeen. Syö särkee, se kasvattaa järkee, joojoo, mutta mitä muuta? Mistä saa älyä ja virkeyttä, jos ei halua vetää ES-övereitä?

Ruokatohtorin diagnoosi:

Kuulostaa vakavalta. Tosin ruokatohtorin keskinkertaisella koulutustaustalla nämä akateemiset ongelmat menevät yli hilseen. Kysymykseen vastaaminen täytyy siis tällä kertaa hoitaa ihan zulupohjalta.

Kertovat, että graduhommat kysyvät lähinnä perslihaksia – toki älykkyydestäkin on apua. Aivot kaipaavat ravintoa siinä missä muutkin elimet, mutta lukulihaksistoa tuskin saa pelkällä ruualla hoidettua. Tosin olen pannut merkille, että takaliston saa kyllä syömällä kasvamaan yllättävänkin helposti.

Mutta miten selvitä kirjoitusurakasta kunnialla ja ilman keripukkia?

Tarjoile aivolle omega kolmosta ja paljon hyviä rasvahappoja. Papujen proteiinit auttavat aivotoimintaa, ja erityisesti punasipulia kannattaa vetää keskittymiskykyyn. Kaalit ovat ajattelun ystäviä ja pinaatti silkkaa poveria!

Täysjyvästä saa energiabuustia, ja omenan antioksidantit edistävät muistin toimintaan. Tai näin ainakin muistan kuulleeni… Tumma suklaa nyt auttaa vaivaan kuin vaivaan, eikä mene vikaan, jos täräyttää alas kitusista kourallisen marjoja ja pähkinöitä päivittäin. Lisää aivoruokalistalle vielä kvinoa, seitan, kasvimaidot ja avocado, niin jo virtaa veri päähän. Niin, ja muista hengittää!

Jos kuitenkin kysyjän keskittymiskyky on samaa luokkaa kuin maaoravalla, käsissä on ongelmallisempi tapaus. Jälkitautina vaanii akuutti laiskuusoireyhtymä tai vielä pahempaa: itsepetos ja harhauttelu. Kenellepä sitä sujuvammin valehtelisi kuin itselleen?

Tässä tapauksessa ravitsemuksella ei tee mitään, vaan on otettava välittömästi järeämmät henkiset niskaperseotteet käyttöön. Poista ympäristöstä KAIKKI VIRIKKEET! Valitettavasti myös ruuanvalmistus saattaa vaarantaa kirjoitusmotivaatiota. Tästä tohtorilla on kylliksi kokemusta.

Kaikki mahdolliset asianhaarat huomioon ottaen laadin silti reseptiksi suhteellisen työlään ruokalajin. Sen voi valmistaa gradu-urakan alkuvaiheessa, kun kaikki muu tekeminen on vaan niin paljon kiinnostavampaa. Puuhastele rauhassa siihen asti, kunnes deadline puskee ahnaasti päälle. Tuolloin tästä piirakasta saat aivoille ravintoa, jos siitä nyt on enää mitään apua.

Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla ottaa. Tsemppiä.

RESEPTI:

Älynväläys

Suolainen piirakka aivojen ravinnoksi (gluteeniton)

Pohja:

2 dl kvinoaa

4 dl kasvislientä

mainos

4 rkl pellavansiemenrouhetta

¾ dl vettä

1,5 dl mantelirouhetta

2 rkl ruokaöljyä

Täyte:

3 nyrkinkokoista punasipulia

1 pussi (n.150 g) pakastepinaattia

2 isoa valkosipulin kynttä

1 rkl ruokaöljyä

300 g ruusukaalia

1/2 tl cayenne-pippuria

2 tl kuivattua timjamia

1 tl suolaa

2 dl makeuttamatonta mantelimaitoa

1 dl soijajauhoa

1 rkl dijon-sinappia

10 kpl kirsikkatomaatteja (halkaistuina)

1/2 dl kurpitsansiemeniä

muutama rouhaisu mustapippuria (myllystä, aina!)

1. Keitä kvinoa kasvisliemessä ohjeen mukaan kiinteäksi puuroksi. Kun olet saanut puuron kiehumaan, sekoita veteen pellavansiemenrouhe ja anna turvota reilut kymmenen minuuttia.

mainos

2. Sekoita kypsään kvinoapuuroon pellavansiementahna, öljy ja mantelijauhe.

3. Anna pohjan hieman jäähtyä, ja levität se sitten leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Esikypsennä pohja 225 asteessa, 25–30 minuuttia uunista riippuen. Anna jäähtyä ennen täyttöä.

4. Pohjan paistuessa valmista täyte. Suikaloi punasipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Ryöppää ruusukaaleja suolavedessä 5 minuuttia. Huuhtele ryöpätyt ruusukaalit kylmässä vedessä. Halkaise jäähtyneet kaalit kahtia.

5. Kuumenna öljy pannussa. Freesaa siinä puna- ja valkosipulit ja nakkaa perään pakastepinaatti. Mausta cayenne-pippurilla, suolalla ja timjamilla.

6. Sekoita kulhossa soijajauho mantelimaitoon ja mausta sinapilla. Lisää sipuli-pinaattiseos.

7. Kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Painele ruusukaalipuolikkaat seoksen pinnalle ja koristele halkaistuilla kirsikkatomaateilla ja kurpitsansiemenillä. Ennen kypsennystä rouhi päälle mustapippuria ja valuta pinnalle pieni loraus oliiviöljyä.

8. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 40–50 min.