Maailmaa pelastamaan

Teksti Anu Brask

Eron jälkeen ei auta muu kuin tähdätä korkealle. Ja syödä suklaakakkua.

Vaiva:

Eron jälkeen mikään ruoka ei oikein maistu. Ennen kokkasimme yhdessä, ja nyt yksin kokkaaminen tuntuu turhauttavalta. Tarvitsen sinkulle sopivan ruokalajin, josta tulee hyvä mieli.

Diagnoosi:

Aivan turha jäädä nälkäisenä reunalle ruikuttamaan. Nyt on keskityttävä tulevaisuuteen. Reseptiksi määrään ruokamission: pelasta maailman syömällä.

Ruokahävikki on hallitustasollakin tunnustettu ongelma. Tutkimuksien mukaan eniten kotikeittiöissä kompostiin nakataan vihanneslaatikon perukoille eksyneitä rehuja, kuivahtanutta leipää ja ruuan tähteitä. Silkkaa typeryyttä, laiskuutta ja mikä nolointa, mielikuvituksen puutetta! Kulje siis etujoukoissa ja vältä hävikkiä. Saat takuuvarmasti hyvän mielen ja kiiltävän haarniskan. Eikä todellakaan turhauta.

Tällä kertaa tohtorin määräyksenä tärähtää viiden täsmävinkin ohjelma. Pienellä vaivalla harjaannut tyhjän kompostin taidoissa ensiluokkaiseksi. Mitä suunnitelmallisemmin pelastat maailmaa, sen järkevämpi ruokataloutesikin on.

1. Luota aisteihin: katso, haista ja maista.

Ja tuossa järjestyksessä! Ei kai kukaan voi olla niin tyhmä, että söisi silmin nähden kuplivaa ruokaa? Pakkauskoot ovat valtavia ja parasta ennen -päiväykset ihan oikeasti vain suuntaa-antavia.

2. Dyykkaa jääkaappisi säännöllisesti.

Hyödynnä ruuantähteet ja opi jälkijalostuksen arvokas taito. Keitetyistä vihanneksista saa kasvispihvejä, ylijääneestä kastikkeesta keitonpohjan ja perunasta mitä vain. Ymmärsitkö?

3. Muista, että pakastin on paras kaverisi.

Lähes kaiken voi pakastaa. Keitetty pasta ja riisi sinkkuannoksina pussiin ja pakkaseen. Juustonkannikat raasteeksi ja pakkaseen. Yrttiruukunjämät silpuksi, pussiin ja pakkaseen. Leivät siivuiksi ja pakkasesta paahtimen kautta ääntä kohti.

4. Ota kuivat leivät käyttöön.

Korppujauhoksi, espanjalaiseen mantelikeittoon, kuorrutteeksi, salattiin, parmesaanin korvikkeeksi pastaan, lämpimiin voikkareihin, suolaisiksi korpuiksi… Kuivahtaneen leivän voi myös pehmittää: laita leivän kanssa muovipussiin puolikas omena tai raaka kuorittu peruna.

5. Elvytä kuukahtavat kasvikset.

Jääveteen ruokalusikallinen etikkaa, ja nahistuneet vihannekset tunniksi likoamaan – voilà. Nuukahtaneet yrtit ja salaatit taas heräävät henkiin, kun ne ensin huuhtelee kylmässä vedessä ja laittaa sitten tunniksi talouspaperiin käärittynä jääkaappiin. Myös pehmentynyt tomaatti kiinteytyy kylmässä vedessä. Ja jos se porkkana onkin vähän laiska, ei se ole syömäkelvoton: keitä ja soseuta.

***

RESEPTI:

Suklaakakku – kyllä – perunalla!

Keitettyä perunaa, 2 isoa / n. 200 g / 3 dl raastettuna

200 g laktoositonta margariinia

1 ½ dl sokeria

1 ½ dl omenasosetta

1 dl siirappia

3 ½ dl vehnäjauhoa

2 tl leivinjauhetta

5 rkl kaakaojauhetta

1. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

2. Lisää joukkoon omenasose.

3. Raasta kylmät, kuoritut perunat ohuella terällä.

4. Sekoita taikinamassaan käsin perunaraaste ja siirappi.

5. Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi ne taikinaan kahdessa erässä ja nostele tasaiseksi massaksi. Varo sekoittamasta taikinaa liian rajusti, jottei vaivalla vispattu kuohkeus katoa.

6. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija n. 23 cm ). Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia (uunin tehosta riippuen).

7. Tarkista kakun kypsyys pistämällä siihen cocktailtikku. Jos tikun pintaan ei tartu taikinaa, kakku on valmis.

8. Koristele jäähtynyt kakku ripottelemalla pinnalle tomusokeria.

Tämä suklaakakku säilyy jääkaapissa kelmutettuna useita päiviä. Kakun voi myös pakastaa. Eipä kätevää!

Kommentoi Facebookissa
Migration Comics
Helsinki liikkuu