YleinenKirjoittanut shams tabrizi

Lähi-idän Sveitsi

Lukuaika: 2 minuuttia

Lähi-idän Sveitsi

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Shams Tabrizi

Tänään Jordaniassa äänestetään ja protestoidaan.

Jordaniassa on tänään vaalipäivä, jota ainakin kuningas Abdullah II kuvailee historialliseksi harppaukseksi kohti demokratiaa. Kyseessä ovat ensimmäiset parlamenttivaalit, joita maassa on pidetty sitten arabikevään alkamisen, ja myös ensimmäiset, joissa tulevan hallituksen valitsevat äänestäjät – ei kuningas.

Jordanian suurin oppositioryhmä, Muslimiveljeskunnan poliittinen haara Islamic Action Front (IAF), on puolestaan ilmoittanut boikotoivansa vaaleja. Islamistien mielestä uusi vaalilaki ei kavenna kuninkaan valtaa tarpeeksi. He myös arvostelevat vaalipiirijakoa epäoikeudenmukaiseksi, sillä se suosii harvaan asuttujen alueiden monarkialle myötämielisten heimojen ehdokkaita.

mainos

”Vaalit järjestetään ainoastaan siitä syystä, että eräät voisivat väittää Jordaniaa demokraattiseksi valtioksi”, Muslimiveljeskunnan johtaja Hammam Said julisti mielenosoittajille viime perjantaina Ammanissa.

Jordanialainen ystäväni Khaled ei monen maanmiehensä tavoin usko vaalien yltävän niille asetettuihin tavoitteisiin. ”Minun mielestäni näistä ei tule hyviä vaaleja. Nykyisen hallituksen korottamat polttoainehinnat turmelevat kaikkien näihin vaaleihin osallistuvien tunteet. Islamistit boikotoivat vaaleja, ja muut äänestävät oman sukunsa ehdokkaita.”

Puolueettomuutensa ja rauhanomaisuutensa tähden Lähi-idän Sveitsinä itseään markkinoiva valtio ei ole säästynyt arabikevään mullistuksilta, vaikka länsimielinen monarkki onnistuikin ensimmäisen aallon väistämään. Kuningas Abdullah tunnisti tarpeen julistaa uuden suunnan kohti demokraattisempaa Jordaniaa, jottei joutuisi jakamaan Lähi-idän syrjäytettyjen johtajien kohtaloa. Maassa on tosin nähty demokraattisia reformiaaltoja ennenkin, eikä suurien puheiden odoteta kantavan tälläkään kertaa kovin pitkälle.

Jordanialaisilla on paljon syitä tyytymättömyyteen. Polttoaineen korotetut hinnat, valtion kassavaje ja korruptioskandaalit ovat katkeroittaneet äänestäjiä. Painetta luovat myös pakolaisvirrat, joita Jordania on sitä ympäröivän epävakauden johdosta vastaanottanut toinen toisensa perään. Maahan on pelkästään viime vuosina virrannut yhteensä satojatuhansia pakolaisia Syyriasta, Libyasta ja Irakista.

Viime viikkoina ennen rauhanomaiset protestit ovat muuttuneet entistä väkivaltaisemmiksi. Kuninkaaseen kohdistuvasta suorasta kritiikistä on vaalien alla tullut ensimmäistä kertaa avointa ja voimakasta. Abdullahilla ei silti ole aikomustakaan luopua asemastaan, ja vaalien jälkeen oppositio saattaa joutua maksamaan rohkeudestaan.

Muslimiveljeskunnan äänekäs boikotti saattaa kuohauttaa vaalien aikana, mutta nykyisellään se tuskin horjuttaa monarkiaa merkittävästi. Epävakaalla alueella omaa vakauttaan suuresti arvostava kansa ei halua aiheuttaa suuria mullistuksia ja seurata kaaokseen joutuneita naapureitaan. Tämä on demokraattisen kuninkaan etu.