YleinenKirjoittanut timo harjuniemi

Natsiarkkitehtuuria & maailman paras klubi

Lukuaika: 2 minuuttia

Natsiarkkitehtuuria & maailman paras klubi

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Timo Harjuniemi

On aika esitellä Berliini varauksettoman kivassa valossa.

Tätä merkintää motivoi huono omatunto. Minut yllätti nimittäin semmoinen tunne, että nykyistä kotikaupunkia on tullut tölvittyä ihan liian kanssa. Milloin on Berliini ollut parjauksen kohteena liian pitkälle menneen keskiluokkaistumisen, milloin vinojen työmarkkinoiden vuoksi. Omahyväiselle blogaajalle ei mikään kelpaa…

Nyt onkin siis aika tehdä hieman matkailunedistämistyötä ja esitellä Berliiniä varauksettoman kivassa valossa. Onneksi ylistyspuuhaan on varsin helppo ryhtyä. Berliini on nimittäin matkailumielessäkin ylettömän hieno kaupunki: Lentopiletit saa parhaimmillaan röyhkeän edullisesti, joukkoliikenne kuljettaa kulkijaa tehokkaasti läpi yön, ja suun saa ruokittua ja kostutettua hyvin ja halvalla (ja tässä tapauksessa halpa on halpaa muillekin kuin tyylikkäästi taitettujen matkailulehtien lukijoille).

mainos

Ehkä hienointa Berliinissä on kuitenkin sen ehtymätön viriliteetti. Kaupunki tuntuu poikivan mielenkiintoisia tapahtumia, klubeja ja ravintoloita sinne ja tänne – hylättyihin uimahalleihin, teollisuuskomplekseihin, entisille lentokentille. Kaupunki on alati muutostilassa ja tuntuu esiintyvän uniikkina kullekin vierailijalle.

Osittain tästä syystä (mutta pääosin siksi, että olen laiska käymään missään) Berliini-vinkkejä on hankala antaa, mutta seuraavassa yhtä kaikki, yhdeksän kuukauden syventämällä rintaäänellä, muutama kelpo kohde.

Tempelhofin lentokenttä

Vuonna 1926 käyttöön otettu lentoasema suljettiin lentoliikenteeltä vuonna 2008. Tätä nykyä kenttää toimii valtaisana virkistysalueena, jolla berliiniläiset grillaavat, hölkkäävät ja lennättävät leijojaan. Berliinin saarron aikana, vuonna 1948, Tempelhofiin lennätettiin miljoonia tonneja ruokaa länsiberliiniläisille. 1930-luvulla rakennettu terminaalirakennus edustaa mahtailevaa ja virtaviivaista natsiarkkitehtuuria.

Berghain

Elektronisen musiikin pääkaupungin sydämenä sykkii Berghainin yökerho Kreuzbergin ja Friedrichshainin kaupunginosien rajamailla. Jylhään ja harmaaseen, käytöstä poistettuun voimalaitokseen rakennettu Berghain majoittaa jos ei nyt läntisen Euroopan niin varmasti vähintään Saksan parasta äänentoistoa. Ikoninen teknoklubi tunnetaan sattumanvaraisesta ja valikoivasta sisäänottopolitiikastaan – englantia ei kannata jonossa puhua, kertovat urbaanit tarinat, jos mielii yhtäjaksoisesti viikonlopun yli jatkuviin kemuihin. Meitä tylsimyksiä kuitenkin lohduttaa se, että arkkitehtonisesti upeassa Berghainissa järjestetään myös viljalti sellaisia keikkoja, joille myydään ennakkolippuja normaaliin tapaan.

CTM-festivaali

Avantgarde- ja elektronista musiikkia esittelevä CTM-festivaali valtaa vuosittain Berliinin tammi-helmikuun vaihteessa. Osana digitaaliseen taiteeseen keskittyvää Transmediale-festivaalia järjestettävää CTM:ää voi suositella varauksetta kaikille taide- ja rytmimusiikin ystäville.

Niin vakiintuneempia nimiä kuin vereksiä lupauksiakin ääneen päästävä CTM levittäytyy ympäri Berliiniä, sen klubeihin ja baareihin.