1.jpg

Ranskan yleislakossa karnevaalin tuntua

Teksti Jukka Vuorio

Strasbourgissa ei menty Facebook-lakkoon, vaan ihan oikeaan yleislakkoon.

Poliisiautojen sireenit soivat, keskustasta kuuluu ilotulitteiden pamahtelu, soihtujen savu haisee ja kymmenet tuhannet ihmiset laulavat protestilauluja. Nyt ollaan Ranskan Strasbourgissa keskellä yleislakkomielenosoitusta.

Täällä Ranskassa on aina osattu lähteä kaduille silloin kun päättäjien meno ei kansaa miellytä. Keskiviikkona maan suurissa kaupungeissa sadat tuhannet, elleivät jopa miljoonat ihmiset liittyivät mielenosoituskulkueisiin, koska eläkeikää ollaan nostamassa kahdella vuodella.

Eikä siitä nyt niin kauan ole, kun vapaus, veljeys ja tasa-arvo olivat niin kovassa huudossa, että kansa lähti kaduille siihen malliin, että korkeimmilta päättäjiltä lähti henki giljotiinin lavalla.

Tällä kertaa liikkeellä ollaan kuitenkin leppoisammissa merkeissä. Kulkueessa on mukana ihmisiä kaikista ikä- ja yhteiskuntaluokista ja ammattiryhmistä.

Juostessani tuhansien ihmisten ohi kohti kulkueen kärkeä mieleen muistuu viime viikolla yritetty suomalainen yleislakko. Facebookissa 100 000 suomalaista tykkäsi ideasta mennä yleislakkoon, koska kansanedustajille ollaan puuhaamassa kahdeksan prosentin palkankorotusta. Ilmoitetulle yleislakon alkamispaikalle ilmestyi suunnilleen 20 ihmistä. Se kertookin mielestäni kaiken olennaisen nykyajan light- ja verkkoaktivismista.

En tiedä onko Ranskan yleislakolle tehty Facebook-ryhmää. Mutta jos on, siinä lienee vähemmän tykkääjiä kuin maan kaupunkien kaduilla.

Marseillessa ja Pariisissa on tänään ehditty jo polttaa autoja ja ottaa yhteen mellakkapoliisin kanssa. Mahtaakohan täällä Strasbourgissa, EU-parlamenttikaupungissa, olla rauhallisempaa?

”No kyllä täällä aina autoja poltetaan, jos on joku valtakunnallinen suurmielenosoitus. Viimeksi kun oli yleislakko niin poltettiin yksi hotellikin”, sanoo EU-parlamentin Suomen tiedotustoimiston tiedottaja Minna Ollikainen.

Kommentoi Facebookissa
Lasten Festarit 2018
Helsinki liikkuu