Näyttökuva 2017-03-10 kello 13.39.17

Kulttuuriseinä on Voiman verkkolehden tarjoama vapaa kulttuurikritiikkien julkaisupaikka. Sivulla julkaistaan pääasiassa muuta kuin Voiman toimituksellista materiaalia. Seinällä voi julkaista myös omia, aiemmin muualla julkaistuja kirjoituksia. Kulttuuriseinän päätavoitteena on saada huomiota teoksille, jotka muuten saattaisivat jäädä mediakatveeseen.

Voit julkaista Kulttuuriseinällä oman arviosi itseäsi elähdyttäneestä elokuvasta, teatteriesityksestä, konsertista, äänitallenteesta, kirjasta tai muusta kulttuuriteoksesta klikkaamalla tästä.

Kansalaisoikeusliike avaruuden valloituksessa

Kansalaisoikeusliike avaruuden valloituksessa

Hidden Figures – varjoon jääneet

Ted Melfi

☆☆☆☆
Hidden Figures sijoittuu 1960-luvun alun amerikkalaiseen yhteiskuntaan, jota värittivät USA:n ja Neuvostoliiton kylmän sodan aikainen kilpailu avaruuden valloituksesta, tietokoneiden läpilyönti ja Martin Luther Kingiin henkilöityneen kansalaisoikeusliikkeen nousu. Sen keskushahmoina ovat historialliset afroamerikkalaiset Katherine Johnson (syntynyt 1918), Dorothy Vaughn (1910–2008) ja Mary Jackson (1921–2005), jotka toimivat matemaatikkoina NASA:n avaruusohjelman palveluksessa.

 

Ihonväriin ja sukupuoleen liittyvien ennakkoluulojen takia heidän ansionsa kansallisesti glorifioidussa avaruuden valloituksessa jäi aikanaan vähälle huomiolle. Elokuva antaa jälkikäteen heidän työlleen sen ansaitseman arvon ja samalla avaa niitä olosuhteita, joiden takia tätä kunniaa ei aikanaan osattu antaa.

 

Ted Melfin ohjaama elokuva on harkitun viihteellinen ja hiukan patrioottinen. Samalla se on romanttinen jopa harkitun  imelään sävyyn asti. Silti sen kepeään peruskerrontaan lomittuvat arkirasimismin ja sukupuolten epätasa-arvon kuvaukset tavalla, joka jättää kylmäksi vain täydellisen puusielun.

 

Elokuvan päätähdet Taraji P. Henson, Octavia Spencer ja Janelle Monáe ovat hekin rooleissaan sekä asiaankuuluvan arkisia että säkenöivän karismaattisia.

 

Elokuvasta löytyy myös taitavasti annosteltuja viittauksia rotusorron väkivalaiseen puoleen ja luokkakysymyksiin. Rivien välistä on tunnistettavissa yhteyksiä tämänkin ajan ennakkoluuloihin.. Aina ajankohtaiseen ihmisoikeuskamppailuun samastuvien katsojien kannattaakin varata mukaan riittävästi nenäliinoja.