Näyttökuva 2017-05-26 kello 13.16.37

Kulttuuriseinä on Voiman verkkolehden tarjoama vapaa kulttuurikritiikkien julkaisupaikka. Sivulla julkaistaan pääasiassa muuta kuin Voiman toimituksellista materiaalia. Seinällä voi julkaista myös omia, aiemmin muualla julkaistuja kirjoituksia. Kulttuuriseinän päätavoitteena on saada huomiota teoksille, jotka muuten saattaisivat jäädä mediakatveeseen.

Voit julkaista Kulttuuriseinällä oman arviosi itseäsi elähdyttäneestä elokuvasta, teatteriesityksestä, konsertista, äänitallenteesta, kirjasta tai muusta kulttuuriteoksesta klikkaamalla tästä.

Enemmän kuin lääkärinvala velvoittaa

Enemmän kuin lääkärinvala velvoittaa

Tuntematon tyttö

Jean-Pierre & Luc Dardenne

Elokuvateattereissa nyt

☆☆☆☆
Useasti Cannesissa palkittujen Dardennen veljesten uuden elokuvan alkukuvissa nuori lääkäri Jenny (Adèle Haenel) tutkii huolella vastaanotolla vanhaa miestä koulien samalla vaativasti nuorta harjoittelija Julienia (Olivier Bonnaud) työhönsä. Kohtauksessa välitetään tarkasti Jennyn päällimmäiset luonteenpiirteet: velvollisuudentunteisuus, tinkimättömyys itseä ja ympäristöään kohtaan sekä kutsumukselleen omistautuminen työlleen. Näiden alta näkyviin tulevat pian myös herkkä ymmärrys sosiaalisen tasa-arvon suhteen ja syvältä kouraiseva empatiantaju.

 

Elokuvan tarinassa Jenny ryhtyy pakkomielteisesti selvittämään vastaanotolle turhaan pyrkineen ja sen jälkeen väkivaltaisesti kuolleen nuoren prostituoidun kohtaloa ja nimeä. Silti tärkeämpää kuin arvoituksen ratkaiseminen sinänsä, on Jennyn kautta puntaroitu kompleksinen kuva sosiaalisen vastuulliisuuden ja oikeudentuntoisuuden paikasta tässä ajallisessa ympäristössämme.

 

Elokuvan intensiivisyys ja puhuttelevuus perustuu käsikirjoituksessa taitavasti rakennettuihin jännitteisiin, ehdottoman hallittuun elokuvallisen ilmaisuun ja pääosaa sisisäistyneesti esittävän Haenelin taitavuuteen ja karismaan.