Vesifoorumi oli kupla

Lukuaika: 2 minuuttia

Vesifoorumi oli kupla

Istanbulissa keskityttiin yksityistämiseen & soraäänien vaimentamiseen. ”Täyttä paskaa”, sanoi patoaktivisti.

Istanbulissa järjestettiin maaliskuussa viides Maailman vesifoorumi WWF5. Vaikka osanottajia oli järjestäjien mukaan 20 000, tapahtuman tunnelma oli kaukana oikeudenmukaisesta. Poliiseja, turvamiehiä ja turvatarkastuksia oli loputtomasti.

Avajaisseremoniassa kaksi aktiivia levitti banderollin. He kuuluivat veden oikeudenmukaista jakoa ajavaan kansainväliseen Water Justice Movement -verkostoon (WJM). No Risky Dams, ei vaarallisia patoja, kankaassa luki.

He ehtivät huutaa iskulauseensa kerran, ennen kuin turvamiehet raahasivat heidät pois. Protestoijat vietiin poliisiasemalle, jossa viesti oli tyly: ulos maasta tai vuosi turkkilaista vankilaa. Paikalliset toverit järjestivät aktivisteille lennot kotimaihinsa.

Foorumia dominoi vesibisneksen avoin ylimielisyys. Bolivian ulkoasianministeriön neuvonantaja Juan Carlos Alorralde kertoi WJM-verkostolle, että usean maan ministeriedustajat olisivat halunneet esittää vesifoorumissa vaihtoehtoisen julkilausuman. Veden kauppatavaraksi muuttamisen sijaan julkilausuma olisi korostanut vettä elämän välttämättömänä perusedellytyksenä, johon kaikilla ihmisillä on oikeus.

Vesifoorumin pääjärjestäjä World Water Council esti ministerien julkilausuman esittämisen. Alorralde ihmetteli, miksi eri maiden vapailla vaaleilla valitut ministerit eivät saa ilmaista mielipidettään, jos Maailman vesifoorumia väitetään demokraattiseksi.

Esimerkiksi YK:n yleiskokouksen puheenjohtajaa Miguel d’Escoto Brockmannia ei saanut kutsua kokoukseen. Ei, vaikka hän oli ilmaissut halukkuutensa aikataulunsa järjestelyyn voidakseen osallistua.

Niinpä WJM-verkosto järjesti varsinaisen foorumin rinnalle Kansalaisten vesifoorumin, jonne saapui kuusisataa ihmistä noin 70 maasta.

YK:n d’Escoto Brockmann lähetti Kansalaisten vesifoorumin lehdistötilaisuuteen julkilausuman, jonka luki vesiasioiden erikoisneuvonantaja Maude Barlow. Hän huomautti, ”että World Water Council ei ole YK:n elin, vaikka se niin antaa ymmärtää”.

”He, jotka ovat sitoutuneet veden yksityistämiseen tekemällä siitä kulutustavaran kuten öljystä, kieltävät kansoilta ihmisoikeuden, joka on yhtä perustava kuin ilma, jota hengitämme”, d’Escoto Brockmann kirjoitti.

YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja kritisoi tekstissään selvin sanoin kokouksen valmistelua ja toteutusta keskellä vesikriisin armottomasti koettelemaa maailmaa. World Water Councilin johto on syvästi sidoksissa voittoperusteisten yksityisten vesipalvelujen edistämiseen, hän totesi ja jatkoi, ettei maailman vesifoorumi voi jatkua näin.

Vesifoorumin avajaispäivän aamuna törmäsin turkkilaisiin suurpatoja vastustaviin aktivisteihin, jotka ovat huolissaan hallituksensa pyrkimyksistä myydä maansa vedet yksityisille.

Kysyin aktivistien mielipidettä WWF5:stä. Vastaus oli tyhjentävä: ”Full of shit”, täyttä paskaa.

Voimassa 2/2009 julkaistiin artikkelit Tule takaisin vesi & Taistelua vedestä, joissa käsiteltiin makean veden loppumista ja sen seurauksia. Artikkelit löytyvät Voiman juttuarkistosta www.voima.fi

www.un.org/ga/president/63/statements/water190309.shtml

Olli-Pekka Haavisto

  • 9.9.2009