Kirjoittanut anu brask

Ruokatohtori, osa 8: Se suolaisempi piirakka

Lukuaika: 2 minuuttia

Ruokatohtori, osa 8: Se suolaisempi piirakka

Jos keskittymiskyvyn kanssa on ongelmia, hetki piirakan parissa saattaa auttaa.

Kysymys:

Aloitan massiivisen gradu-urakan pitkän opiskelutauon jälkeen. Syö särkee, se kasvattaa järkee, joojoo, mutta mitä muuta? Mistä saa älyä ja virkeyttä, jos ei halua vetää ES-övereitä?

Vastaus:

Tarjoile aivoille omega kolmosta ja paljon hyviä rasvahappoja. Papujen proteiinit auttavat aivotoimintaa, ja erityisesti punasipulia kannattaa vetää keskittymiskykyyn. Kaalit ovat ajattelun ystäviä ja pinaatti silkkaa poweria! Lisää aivoruokalistalle vielä kvinoa, seitan, kasvimaidot ja avokado, niin jo virtaa veri päähän.

Jos kysyjän keskittymiskyky on kuitenkin samaa luokkaa kuin maaoravalla, käsissä on ongelmallisempi tapaus. Tällöin ravitsemuksella ei tee mitään, vaan on otettava välittömästi käyttöön järeämmät keinot.

Poista ympäristöstä KAIKKI VIRIKKEET! Valitettavasti myös ruuanvalmistus saattaa vaarantaa kirjoitusmotivaation.

Laadin silti reseptiksi suhteellisen työlään ruokalajin. Sen voi valmistaa urakan alkuvaiheessa. Puuhastele rauhassa siihen asti, kunnes deadline puskee ahnaasti päälle. Tuolloin saat tästä piirakasta aivoille ravintoa, jos siitä nyt on enää mitään apua.

Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla ottaa.

Tsemppiä.

Resepti: Älynväläys

Suolainen piirakka aivojen ravinnoksi (gluteeniton)

Pohja:

2 dl kvinoaa

4 dl kasvislientä

4 rkl pellavansiemenrouhetta

¾ dl vettä

1,5 dl mantelirouhetta

2 rkl ruokaöljyä

Täyte:

mainos

3 nyrkinkokoista punasipulia

1 pussi (n.150 g) pakastepinaattia

2 isoa valkosipulin kynttä

1 rkl ruokaöljyä

300 g ruusukaalia

1/2 tl cayenne-pippuria

2 tl kuivattua timjamia

1 tl suolaa

2 dl makeuttamatonta mantelimaitoa

1 dl soijajauhoa

1 rkl dijon-sinappia

10 kpl kirsikkatomaatteja (halkaistuina)

1/2 dl kurpitsansiemeniä

muutama rouhaisu mustapippuria (myllystä, aina!)

1. Keitä kvinoa kasvisliemessä ohjeen mukaan kiinteäksi puuroksi. Kun olet saanut puuron kiehumaan, sekoita veteen pellavansiemenrouhe ja anna turvota reilut kymmenen minuuttia.

2. Sekoita kypsään kvinoapuuroon pellavansiementahna, öljy ja mantelijauhe.

3. Anna pohjan hieman jäähtyä ja levitä se sitten leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Esikypsennä pohja 225 asteessa, 25–30 minuuttia uunista riippuen. Anna jäähtyä ennen täyttöä.

4. Pohjan paistuessa valmista täyte. Suikaloi punasipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Ryöppää ruusukaaleja suolavedessä 5 minuuttia. Huuhtele ryöpätyt ruusukaalit kylmässä vedessä. Halkaise jäähtyneet kaalit kahtia.

5. Kuumenna öljy pannussa. Freesaa siinä puna- ja valkosipulit ja nakkaa perään pakastepinaatti. Mausta cayenne-pippurilla, suolalla ja timjamilla.

6. Sekoita kulhossa soijajauho mantelimaitoon ja mausta sinapilla. Lisää sipuli-pinaattiseos.

mainos

7. Kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Painele ruusukaalipuolikkaat seoksen pinnalle ja koristele halkaistuilla kirsikkatomaateilla ja kurpitsansiemenillä. Ennen kypsennystä rouhi päälle mustapippuria ja valuta pinnalle pieni loraus oliiviöljyä.

8. Paista uunissa keskitasolla 225 astetta 40–50 min.

Anu Brask