Ruokatohtori, osa 3: Papupataa

Toimittaja ja kokki Anu Brask vastaa keittiöpsykologin koulutuksella kotitalouskysymyksiin. Tällä kertaa teemana laiskan piknik.

Vaiva:

”En ole valmistautujatyyppiä. Vuodesta toiseen herään vappupäivänä päänsärkyyn ja alan vaivalloisesti keittää perunasalaattiin perunoita. Siinä vaiheessa kun vihdoin pääsen liikkeelle, niin vappumarssi, porvareiden superbrunssit kuin hippimenotkin ovat jo hiipuneet.
Mitä kivaa piknikruokaa ehtisi laittaa vielä vappupäivänä ilman että siihen menee koko päivä?”

Ruokatohtorin diagnoosi:

Sinulla on niin sanottu höpsismi-syndrooma. Tahdosta huolimatta sielusi ei taivu esivalmisteluihin, vaan elät kynsin ja hampain hetkessä.

Jos laatisin pari näppärää piknikreseptiä, tuhlaisin vain aikaani, sillä unohtaisit kuitenkin käydä edellisenä päivänä kaupassa. Eikö niin? Sitä paitsi parhaat pikniktarjoilut valmistetaan organisoidusti pitkin vappuviikkoa.

Pienellä näkökulmanmuutoksella ongelmaasi löytyy ratkaisu. Hoida itsesi superbrunssien äärelle ja lupaa oravannahkana illan jatkoruoat: niin vaivatonta papupataa, ettei sinun tarvitse olla edes paikalla sen valmistuessa.

Tarvitset vain mitä tahansa kuivattuja papuja. Myös reseptin rehut ja mausteet ovat suuntaa antavia: tyhjennä siis omat laatikkosi.

Huomaa, että pavut ovat kypsiä jo noin viiden tunnin kuluttua. Tällöin nestettä on tosin padassa vielä jonkin verran. Pidempi haudutusaika takaa sen, että neste imeytyy ja maut muhivat ihanasti.

Jos pitkä haudutusaika jännittää ja pelkäät neuroottisena pohjaan palamista, vedä turvakypärä päähän, lisää nesteen määrää reippaasti ja valmista ruoka suuremmassa astiassa. Saat huoletonta keittoa.

Alkossahan olet varmasti muistanut käydä, joten jätä viini tai kaksi padan tai keiton kaveriksi.

Resepti

Pavuista pataa vaivatta (ja liottamatta)

Kymmenen hengen jatkoille

4 dl kuivattuja papuja

1 l kuumaa vettä papujen keittämiseen

1 iso sipuli

3 pulleaa valkosipulin kynttä

(1 tuore chili tai maun mukaan)

4–5 (500 g) kiinteää perunaa

2 isoa porkkanaa

2 omenaa

2 rkl öljyä

1 rkl currya

1 l vettä / kasvislientä

Tarjoiluun:

suolaa ja mustapippuria

sitruunamehua

tuoreita yrttejä (persilja/korianteri/tilli ym.)

1. Huuhtele pavut juoksevan veden alla, seulo liat ja ruhjoontuneet yksilöt. Keitä vesi. Laita pavut kattilaan ja kaada päälle kuuma vesi. Anna kiehua 10 minuuttia. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois.

2.Nosta papukattila liedeltä, sulje kannella ja anna papujen seistä keitinvedessään tunti.

Kuori odotellessa vihannekset. Puolita isot perunat, pienet voi jättää kokonaisiksi. Pätki porkkanat ja lohko omenat reiluiksi paloiksi. (Käy suihkussa.)

3. Väännä uuni 250 asteeseen. Valuta ja huuhtele pavut.

4. Kuumenna öljy vähintään kahden litran uunipadassa. Jos uunivuoka ei ole liedenkestävä, käytä paistinpannua.

5. Kuullota sipulikuutiot, valkosipulit ja pilkottu chili. Lisää porkkanat, perunat ja curry. Freesaa nopeasti ja kippaa pavut mukaan. Kaada päälle vettä/kasvislientä niin, että nestettä on papujen päällä pari–kolme senttiä. Kiehauta.

6. Nosta vuoka kuumaan uuniin. Laske uunin lämpötila noin 100 asteeseen reilun viiden minuutin kulutta.

7. Hauduta pataa 5–10 tuntia. (Lähde vappurientoihin.)

8. Ennen ruokailua lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Viimeistele pata vielä lorauksella sitruunamehua ja kourallisella valinnaisia yrttejä. Oheen leipää.

Anu Brask

Kommentoi Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *