Kirjoittanut anu brask

Ruokatohtori, osa 15: Ruokarekallinen seitania

Lukuaika: 2 minuuttia

Ruokatohtori, osa 15: Ruokarekallinen seitania

Ruokatohtori tarjoilee ilmaisia rikastumisvinkkejä köyhille.

Vaiva:

Helsinki on uusi Berliini, paitsi paljon kalliimpi. Joka paikka on täynnä katuruokaa ja kaikki on niin älyttömän trendikästä. Kauheasti tekisi mieli maistella ja osallistua, mutta rahat ei vaan riitä. Kuinka helvetin paljon ne hipsterit oikein saa palkkaa?

Entä jos panen oman kojun pystyyn? Mitä siellä voisi tarjota?

Diagnoosi:

Niin, syöminen on nyt muodikasta. Eritoten rennosti kadulla syöminen tuntuu olevan suosittu aktiviteetti kaupunkilaisten keskuudessa. Kyseiseen ilmiöön tohtori ei ole vielä törmännyt maakunnissa.

Sitä samaa nyhtöpossua löytyy tosin karvalakkiversiona sen yhdenkin syövän lailla levinneen huoltoasemaketjun listalta. Ne annokset harvemmin päätyvät Instagramiin. Ihan ymmärrettävästi tavan ihminen tuntee itsensä ulkopuoliseksi tässä streetfood- ja gastro-bistro-ajassa, kun kaikki on nyhtöä, pullakin.

Tässä köyhälle bisnesidea vapaasti käytettäväksi: valmista oheisella reseptillä seitania, kääri se kebabiksi ja kaupittele kovaan hintaan seuraavana ravintola- tai katuruokapäivänä.

Resepti on muuten sovellus ravintola Kipsarin tunnetusti maukkaasta seitanista. Että terveisiä vaan sinne.

_______________

Resepti: Seitankepappia

(Mukavasti täytettä kuudelle, joten jos meinaat pistää rahoiksi, tee useampi satsi.)

3 dl gluteiinijauhoa

1 dl manteli/kikhernejauhoa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl savupaprikajauhetta

mustapippuria myllystä maun mukaan

1,5–2 dl vettä

Marinadi:

1 dl soijakastiketta

mainos

0,5 dl öljyä

puolikkaan sitruunan mehu

2 rkl tomaattipyrettä

2 valkosipulinkynttä

3 tl paprikajauhetta

2 tl sokeria

0,5 tl mustapippuria

(chiliä jos siltä tuntuu)

1. Sekoita kulhossa jauhot, soijakastike ja mausteet.

2. Lisää vesi vähitellen muutamassa eräässä.

3. Sekoita koko ajan kunnes taikina on tiivis. Vaivaa taikinaa muutama minuutti hellin mutta varmoin ottein – niin kuin haluaisit itseäsi kosketettavan. Älä rutista ja mälvää. Periaatteessa homma hoituu kodinkoneellakin mutta taikina on pieni ja nopea tehdä käsinkin.

4. Kun kimmoisa ja napakka taikinaköntsä on valmis, kääri se kaksinkertaiseen folioon ja rullaa päistä niin, että saat tiiviin pötkylän.

5. Laita seitanrulla reunalliseen uunivuokaan ja kaada vuokaan vettä sen verran, että pinta ylettyy seitanpaketin puoleenväliin.

6. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin kaksi tuntia. Ensimmäisen tunnin kuluttua kieppaa pötkö ympäri ja lisää vettä tarvittaessa.

7. Valmista sillä aikaa marinadi sekoittamalla ainekset.

8. Viipaloi kypsä seitan niin ohuiksi siivuiksi kuin pystyt, kunhan sormesi ovat palautuneet vaivautumisesta.

9. Marinoi siivuja ainakin muutama tunti. Parempaa saat, jos annat siivujen lillua yön yli.

10. Ennen kebabin kasaamista laita seitansiivut uunipellille ja paahda noin vartin verran kuumassa uunissa, niin että marinadi kuivahtaa seitanin pintaan.

Anu Brask