PÄÄKIRJOITUS hahmottamisen voima

Lukuaika: < 1 minuutti

PÄÄKIRJOITUS hahmottamisen voima

Wordin oikolukuohjelman lisäksi myös minun vaatimaton ymmärrykseni alleviivasi vienolla punaisella hakaviivalla sanan ”proaktiivista”.

Suomen Attacin puheenjohtaja Mika Rönkkö kirjoittaa tämän Voiman sivulla 39 globalisaatiokriittisen liikkeen tilasta ja tulevaisuudesta. Manifestin lopun jo häämöttäessä Rönkkö toteaa, että ”pelkän talouskokouksien liepeillä protestoimisen sijaan merkittävä osa kansalaisliikkeistä haluaa käydä proaktiivista keskustelua globalisaatiosta”.

Wordin oikolukuohjelman lisäksi myös minun vaatimaton ymmärrykseni alleviivasi vienolla punaisella hakaviivalla sanan ”proaktiivista”.

Mutta esteethän ovat voitettavissa. Kun ei tiedä, kannattaa kysyä. Sitä varten on olemassa kanssaihminen, hakuteos tai internet. Oli yö ja toimistomme sivistyssanakirja hakoteillä. Päätin yrittää ratkaista käsitteellisen ongelmani hakemalla tietoa netistä.

Siunattu teknologia, minuutissa edessäni oli Länsi-Suomen lääninhallituksen sivistystoimentarkastajan laatima koulutusaineisto tulevaisuuden ennakoinnista. Tiedostosta löytyi kokonainen osio otsakkeella: Miten suhtautua tulevaisuuteen? Sokerina pohjalla oli yhden A4-sivun verran esimerkkejä proaktiivisesta asennoitumisesta tulevaisuuteen. Tässä parhaita paloja: Proaktiivisen ajattelun perusta on siinä, että asioita voidaan arvioida monesta eri näkökulmasta. Asiat liittyvät toisiinsa myönteisellä ja mielekkäällä tavalla. Maailma ja sen tapahtumat ovat jollakin tavalla ymmärrettävissä. Ympäröivään maailmaan voidaan vaikuttaa. On tunne siitä, että elämällä, työllä ja toiminnalla on merkitystä. On varsin inhimillistä nähdä eri asioissa esteet ja ongelmat. Proaktiivisuudessa käännetään asia ylösalaisin ja kysytään: ”Mitä tämä toiminta edellyttää?” tai ”Mitä mahdollisuuksia tähän sisältyy?” Kuinka nämä vaikeudet voisi kääntää voitoksi?

Jos näin on, niin nyt tarvitaan varmastikin Rönkön peräänkuuluttamaa proaktiivista keskustelua kehityksen suunnasta. Minusta tuo proaktiivisuus kuulostaa muutenkin aika mukavalta asenteelta.

Peik Johansson

  • 9.9.2009