Kirjoittanut Jari Hanska

Ota valta!

Lukuaika: < 1 minuutti

Ota valta!

SAK & EK ovat lukittuneet juntturaan. Poliitikot & nuoret, nyt on vuosisadan hetki iskeä väliin.

Pääministeri Jyrki Katainen vaati joulukuussa työntekijä- ja työnantajajärjestöiltä kevääseen mennessä keinoja työurien pidentämiseksi. Muuten hallitus ottaisi itse vetovastuun aiheessa.

Etenkin nuoret maksavat jahkailusta. Elinaikakertoimen vuoksi nuoremmat sukupolvet saavat pienemmän eläkkeen kuin vanhempansa. Eläkemaksut nousevat, ja huoltosuhteen heikentyessä paine veronkorotuksiin kasvaa.

”Päätöksiä lykätään siihen, että suuret ikäluokat ovat päässeet turvallisesti eläkkeelle”, nuorisojärjestöjen kattojärjestö Allianssin puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen toteaa.

Suuret ikäluokat kahmaisevat nuorten taskuista itselleen hyvät eläkkeet.

Sen sijaan päätöksenteon ytimeen eli neuvottelupöytiin nuorisojärjestöjä ei päästetä. Hyvä esimerkki on viime kesän Suomi Areena -tilaisuus.

”Olin paneelissa Akavan Sture Fjäderin kanssa, joka hyvin selkeästi totesi, että nuorisojärjestöt eivät ole osa neuvottelusysteemiä”, Manninen kuvaa.

Nuorisojärjestöt ovat kyllästyneet odotteluun: Allianssissa ollaan perustamassa työryhmää, joka kokoaa nuorisoalan omat työ- ja eläkepoliittiset linjaukset.

Entä jos työmarkkinajärjestöt eivät onnistu saamaan sopua aikaan ja mitään ehdotuksia ei budjettiriiheen ilmaannu? Tällainen uusi tilanne on täysin mahdollinen. Jo nyt pääkirjoituksissa on ennakoitu työmarkkinajärjestöjen vallan heikentymistä.

Akatemiatutkija Mika Pantzarin mukaan hallitus on aikaisemmin voinut vauhdittaa työmarkkinaosapuolten neuvotteluja tarjoamalla verohelpotuksia yritykselle tai osallistumalla palkankorotuksiin.

”Tässä taloustilanteessa on vain keppiä tarjolla. Se muuttaa koko dynamiikan”, Pantzar toteaa.

Pantzar näkee raikkaana ja täysin mahdollisena, että maan hallitus voisi napata vastuun.

”Meillä on monipuoluehallitus ja siellä voidaan ajatella yli etujärjestöjen. Hallitus sanoisi, että eduskunta tekee päätöksen ja teidän työmarkkinajärjestöjen tehtävä on toteuttaa tämä päätös”, Pantzar toteaa.

Hallituksen ratkaisun pitäisi kuitenkin ottaa huomioon sekä työntekijöiden että työnanatajien tarpeet. Myös Allianssista ajatus vallan siirtämisestä hallitukselle saa kannatusta.

”Jos tulosta ei tule, olisi vastuullista politiikkaa ottaa päätöksentekovalta sinne, minne se lopulta kuuluu”, Manninen linjaa.

Lue aiheesta myös Susanna Kuparisen juttu Kun Sture Nauroi.

Jari Hanska