Nyt puhuu homomunkki

Lukuaika: 2 minuuttia

Nyt puhuu homomunkki

Miten paljon Thaimaa todella suvaitsee?

Thaimaa on tunnettu suomalaisillekin merkittävänä lomakohteena. Se tunnetaan myös maana, joka suvaitsee seksuaalista moninaisuutta ainakin naapurimaihinsa verrattuna hyvin. Thaimaa on yksi buddhalaisuuden merkittävimmistä tukikohdista. Mutta millaista on olla buddhalainen munkki Thaimaassa, jos on lisäksi homo?

Haastattelin erästä munkkia tilaisuudessa, jossa hän näytti thaimaalaisen elokuvan Love of Siam. Elokuva on Thaimaassa merkittävä virstanpylväs, koska siinä on kahden nuorukaisen välinen rakkaus merkittävässä osassa. Elokuvaa markkinoitiin suurelle yleisölle, ei vain seksuaalivähemmistöille.

Munkki suostui haastatteluun, mutta pyysi kutsumaan itseään nimellä Phichet.

Esittelisitkö itsesi siinä määrin kuin tahdot itsestäsi kertoa?

”Olen buddhalainen munkki, jolla on edistyksellinen ajattelutapa sosiaalista sukupuolta, genderiä, koskevissa kysymyksissä. Olen kapinallinen. Järjestän mielelläni aktiviteetteja temppelin ulkopuolella. Sellaisia, jotka haastavat ja muuttavat yhteiskuntaa.”

Mitä siis haluat viestittää buddhalaisille?

”Jos kyse on homoutta koskevista opetuksista, älä takerru karmaa koskeviin ajatusjärjestelmiin. Esimerkiksi siihen, että homot ovat varmasti tehneet jotakin pahaa edellisessä elämässään ja syntyneet siksi homoiksi. Buddhalaisuushan opettaa olemaan takertumatta mihinkään. Karmaa koskevat ajatukset eivät auta meitä tukemaan omaa itseämme.”

Mistä muista toisten munkkien näkemyksistä olet eri mieltä?

”Voi, niitä on paljon! Munkkien ei muka pitäisi järjestää muita aktiviteetteja kuin meditaatiota ja luentoja uskonnon kauneudesta! Mielestäni naisilla pitäisi olla oikeus munkkiuteen. Buddhismi mahdollistaa kyllä naispuoliset munkit: heitä kutsutaan nimellä phiksuni. Buddha itse salli naisille munkkiuden, mutta Thaimaan munkki-instituutio ei anna naisille siihen oikeutta.”

Mikä on saanut sinut pysymään munkkina kohta kaksikymmentä vuotta?

”Kehoni ei ole erityisen vahva. Jos pitäisi mennä tekemään palkkatyötä niin en jaksaisi. Jos taas pysyn munkkina, niin voin myös levätä enemmän. Haluaisin palata maallikkoelämään, mutta raha on esteenä.” (Nauraa.)

Miten homous ja munkkius sopivat yhteen?

”Eivät sovi. Munkkiyhteisössä tapaa vain miehiä ja siitä seuraa vieraantumisen tunteita. Kaapista on vaikea tulla ulos. Tosin tämä ei varmaan erityisemmin eroa muista ammateista Thaimaassa.”

Munkkijärjestelmä on rakennettu heteroita varten. Aikanaan ajateltiin, että munkeilla ei pitäisi olla mitään seksijuttuja, joten näiden miesten pitää asua erillään naisista. Mitä jos onkin homo?

”Se on mukavan haastavaa. Ajattelen, että pystyn pitämään omista tunteistani huolta. Mutta jos on joitakin tällaisia tunteita, niin ollaan sitten vain ystäviä. Tosin munkeilla ei pahemmin ole seksuaalista vetovoimaa. Ajeltu pääkään ei näytä erityisen komealta. Maallikot ovat selvästi komeampia kuin munkit!”

Äsken katsoimme elokuvan Love of Siam, jossa toinen rakastavista on kristitty, toinen buddhalainen.

”Luulisin, että kristityt thaimaalaiset homonuoret kohtaavat raskaampia ongelmia, koska heidän täytyy vastaanottaa avioliiton sakramentti. Mutta buddhalaisuus ei pahemmin sekaannu maallikoiden yksityiselämään.

Jos julkistaisimme nimesi ja kuvasi, mitä riskejä joutuisit ottamaan?

”Pakotetun maallikkoelämään palaamisen. Thaimaassa ei vielä yksikään munkki ole tullut kaapista julkisesti. Siksi tämä olisi kaikkein suurin haaste, niin suuri, etten vielä ole siihen valmis. Rakastan vielä itseäni. Ja tahdon elää edelleen. Vaikka on tämäkin haastavaa.”

mainos

Kirjoittaja opiskelee neuvontapsykologiaa Bangkokissa.

Timo Ojanen

  • 29.3.2010