Kirjoittanut susanna kuparinen

Neda elää netissä

Lukuaika: < 1 minuutti

Neda elää netissä

Iranin hallinto on jälleen helisemässä Nedan kanssa.

Vuosi sitten Iranin kansannousu sai kasvot, kun hallituksen Basij-joukkojen sotilas ampui Teheranissa rauhanomaiseen mielenosoitukseen osallistuneen Neda Agha-Soltanin, 26, kadulle. Kuolema tallentui kamerakännykkään ja levisi maailmalle netissä.

Neda-kultti elää Iranissa vahvana. Kesäkuussa hallitus sulki tehtaan, jossa valmistettiin patsaita Nedasta ja muista mielenosoituksissa surmatuista.

Nyt Neda riivaa Iranin hallintoa jälleen. Kesäkuussa ensiesityksensä saanut, Antony Thomasin ohjaama ja HBO:n tuottama dokumentti For Neda kertoo Nedan tarinan lapsesta kansannousun ikoniksi. Dokumentin voi katsoa esimerkiksi YouTubessa. Iran on yrittänyt sensuroida dokumenttia turhaan.

Ohjaaja Thomas seuraa piinaavasti iranilaisten innostuksen demokraattisiin vaaleihin, pettymyksen Ahmadinejadin tökeröstä vaalivilpistä ja sitä seuranneen kansannousun ensin hurmokselliset, sitten karmeat vaiheet.

Sekaan punotaan Nedan yksityinen kohtalo. Dokumentissa haastatellaan Nedan ystäviä ja perhettä. Heidän tarinoidensa kautta Nedan kuva tarkentuu. Hän oli hauska, terävä ja omapäinen nainen. Käy selväksi, että hän ei ollut kadulla vahingossa vaan otti riskin, koska pelissä olivat isommat asiat: demokratia ja vapaus.

Dokumentin lopussa käydään läpi hallituksen esittämät surkuhupaisat salaliittoteoriat Nedan kuolemasta. Siellä nimittäin ymmärrettiin hyvin pian murhan jälkeen, että nyt tuli tehtyä moka.

Hallitus väitti, että BBC murhasi Nedan, osana kansainvälistä mediapropagandaa. Yhden selityksen mukaan Neda lavasti kuolemansa, ja hänen salaliittolaistoverinsa murhasivat hänet myöhemmin jälkien peittämiseksi.

Suomalaisia kiinnostanevat myös mielenosoituksissa vilahtelevat Nokia-boikottiplakaatit.

Antony Thomas: For Neda, 70 min. YouTubessa farsin-, arabian- & englanninkielisinä versioina.

Susanna Kuparinen